Enkele opmerkelijke resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek 2015

Het Nationaal Salaris Onderzoek wordt elke twee jaar uitgevoerd door de carrièrewebsite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder leiding van Jaap van Muijen en Eric Melse. Het onderzoek is voor het eerst in 2013 uitgevoerd.

In de zomer van 2015 hebben 123.836 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan er 100.000 in aanmerking kwamen voor analyse. In het onderzoek is gekeken naar o.a. sekse, opleiding en branches, maar ook salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, en persoonlijkheidskenmerken.

Enkele resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek 2015 

Nederlandse vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Gemiddeld ligt het salaris van vrouwen 7,2% (€ 2.513,-) lager.  Vrouwen ouder dan 35 jaar verdienen gemiddeld € 3.000,- minder.

Hebzucht leidt tot succes – of ondergang. Dit jaar is voor het eerst in het onderzoek ook gekeken naar de invloed van persoonlijkheidskenmerken en het motief hebzucht. Waar de onderzoekers verwachtten dat hebzucht leidt tot een hoger salaris, blijkt dat enkel bij salesmanagement functies zo te zijn. Daar verdienen hebzuchtige medewerkers gemiddeld 10 procent meer dan modaal (ongeveer € 3.000,-). In andere functiegroepen heeft hebzucht bij medewerkers van boven de 35 een negatief effect op het salaris.

Bovengemiddeld hebzuchtig

Mensen die bovengemiddeld hebzuchtig zijn werken voornamelijk in delfstofwinning, makelaardij en bij banken en verzekeraars. Maar verrassend genoeg blijken ook hoogleraren bovengemiddeld hebzuchtig.

Benedengemiddeld hebzuchtig

Mensen die benedengemiddeld hebzuchtig zijn werken voornamelijk in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de overheid. Sander van den Hout, algemeen directeur Intermediair: “Hebzucht is niet per se een slechte eigenschap. Het kan je juist heel ver brengen als je het inzet om altijd het onderste uit de kan te halen en effectief te werken. Het gevaar zit hem er in dat hebzucht soms de overhand krijgt”.

Op de Intermediair-site staat een Salariskompas waar werkenden kunnen checken of hun salaris wel marktconform, of misschien wel veel te laag ligt.

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, Intermediair, 10 november 2015: www.intermediair.nl (Artikel niet meer beschikbaar op site van Intermediair).

PDF van Nationaal Salaris Onderzoek 2015: http://futurefemaleleaders.nl/wp-content/uploads/2016/03/6.-nationaal-salarisonderzoek.compressed.pdf

Site van Nationaal Salarisonderzoek Intermediair: www.intermediair.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer