(On)bevoegd

Ton van Haperen breekt in de Volkskrant*) van vandaag de staf over het ongekend hoge percentage onbevoegden in het onderwijs. Internationaal staan we daarmee aan de top. Maar het is bepaald niet iets om trots op te zijn, al beweren veel schoolleiders dat het kwaliteitsverlies reuze meevalt. Ook horen we de bekende dooddoeners als: “Er zitten uitstekende leraren onder de onbevoegden” en “onbevoegd is niet altijd onbekwaam”.

Gesuggereerd wordt dat een goede vakopleiding in dit geval niet bepalend zou zijn, maar hooguit meespeelt. Dit is, ervan uitgaande dat het leraarschap nog een echt beroep en vak is uiteraard onaanvaardbaar. Pas de redenering eens toe op ingenieurs of artsen. dan spreken we van beunhazen. Een goede leraar is een goed opgeleide leraar en een leraar, die het maar niet lukt zijn bevoegdheid te halen is een zwakke leraar.

Zo simpel is het, waarmee natuurlijk niet gezegd is dat iedere goed opgeleide leraar ook een goede leraar is. Maar de nogal eens gehoorde bewering, dat een vakopleiding in dit geval niet zo veel voorstelt en dat je lesgeven in de praktijk leert, is een ongekende miskenning van de zwaarte van dit beroep en zegt eigenlijk vooral veel over de miserabele wijze waarop in Nederland te vaak over het onderwijs gedacht wordt.

Van Haperen vindt dat ongekwalificeerd lesgeven wettelijk verboden zou moeten worden in het belang van de kwetsbare leerling. Terecht, al zal dat op korte termijn moeilijk te realiseren zijn. Maar we moeten er wel heel snel naar toe.

*) Onbevoegde leraren vertrekken niet vanzelf, Ton van Haperen, de Volkskrant, 22 juli 2015: www.volkskrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer