Uitspraak rechtbank Noord-Holland: Inspectie mocht huisarts Tromp op non-actief zetten

Het bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn vanaf 2 oktober 2013 geschorst werd en dat hij zeven dagen lang geen patiëntenzorg meer mocht geven, was legitiem. Dat oordeelt rechtbank Noord-Holland in Alkmaar op 2 juli 2015 in een bestuursrechtelijke zaak, die bekend is geworden onder de naam “de zaak Tuitjenhorn”. Het beroep tegen het bevel is daarom ongegrond verklaard. De rechtszaak was aangespannen door de nabestaanden van Tromp en hun advocaat Jaap Sijmons die vinden dat het besluit tot schorsing nooit genomen had mogen worden en dat het onrechtmatig is.

De rechtbank stelt dat het geven van een bevel een bevoegdheid is van de inspecteur, waarbij hij eigen beoordelings- en beleidsvrijheid heeft. De rechter heeft daarom gekeken of de inspecteur het bevel in redelijkheid heeft gegeven. Dit is dus volgens de rechter het geval, omdat de inspecteur heeft kunnen vaststellen dat de huisarts in elke fase in strijd handelde met de vereiste competenties, zoals arts-patiëntcommunicatie, vakinhoudelijk handelen en professionaliteit. Het standpunt van de inspectie dat de zorgverlening en de organisatie daarvan rondom de laatste levensfase van de patiënt niet voldeden aan de normen van verantwoorde zorg werd ook in redelijkheid genomen, vindt de rechter.

Achtergrond

Nico Tromp maakte op 7 oktober 2013 een eind aan zijn leven nadat hij op non-actief was gezet door de IGZ vanwege twijfels over het toedienen van een dosis morfine aan een terminaal zieke patiënt. Aanleiding was een melding van een co-assistente van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) die stage bij hem liep. Zij had bezwaren gemaakt tegen de manier waarop Tromp medisch had gehandeld. Haar stagebegeleider deed vervolgens melding bij de Inspectie die het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte stelde. Op 26 augustus 2013 tegen middernacht werd Tromps huis doorzocht, een week later werd hem ‘moord’ ten laste gelegd. Op 7 oktober maakte hij een eind aan zijn leven.

Na het bekend worden van Tromps dood barstte een storm van verontwaardiging los in de (sociale) media. Collega’s vonden dat hem fors onrecht is aangedaan en dat hij als een crimineel is behandeld.

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft aan Nico Tromp – tot verbijstering van diens weduwe – op 4 februari 2014 een brief gestuurd waarin hem gemeld werd dat hij niet verder vervolgd zal worden: “Op mijn parket is een proces-verbaal binnengekomen, waarin u als verdachte bent aangemerkt”, aldus de zaaksofficier. “Inmiddels heb ik besloten u daarvoor niet verder te vervolgen”.
De Inspectie had het bezwaar al aangepast, zodat het met terugwerkende kracht zou gelden voor het verlenen van palliatieve zorg en later werd het bevel helemaal herroepen. Voor de weduwe van Tromp was dat onvoldoende, aldus advocaat Jaap Sijmons: “Het besluit was herroepen omdat Nico Tromp is overleden. Maar het had helemaal van tafel gemoeten omdat zijn bezwaren gegrond waren”.

Advocaat Jaap Sijmons zei teleurgesteld te zijn. Hij gaat zich met zijn cliënte beraden over hoger beroep. De IGZ vond de rechtszaak nutteloos.

Inspectie mocht huisarts op non-actief zetten, Noord-Hollands Dagblad, 2 juli 2015: www.noordhollandsdagblad.nl

Rechter: schorsing Nico Tromp was legitiem, Simone Paauw, Medisch Contact, 2 juli 2015: www.medischcontact.nl

Zaaknummer ALK 14/1328: http://uitspraken.rechtspraak.nl

Weduwe huisarts Tromp haalt uit naar minister Schippers, NOS, 17 april 2015: nos.nl

Zie ook: Ontsteltenis om geschorste huisarts Tromp vanwege buitensporigheid inspectie, OM, politie en begeleiders AMC. Groepsblog Beroepseer, 20 oktober 2013: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Weduwe huisarts Tuitjenhorn in beroep, Nu.nl, 21 juli 2015: www.nu.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer