Skip to main content

Minutenregistratie is echt niet nodig. Staatssecretaris Van Rijn presenteert alternatief model voor registreren

tijdmanagementVanaf eind 2012 konden medewerkers in de zorg met klachten over de zogenoemde minutenregistratie terecht bij een meldpunt van het Ministerie van Volksgezondheid. De minutenregistratie is een systeem in de zorg waarbij tot op de minuut wordt bijgehouden waar medewerkers mee bezig zijn.
De toenmalige staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten wilde weten wie nog met die registratie werkte en waarom, want voor haar hoefde dat niet: “Het is een hardnekkig misverstand dat de overheid dit voorschrijft. Daarom wil ik weten waarom sommige medewerkers nog steeds geconfronteerd worden met de registratie”.

Om de “fixatie op minutenregistratie” in de zorgsector te doorbreken heeft staatssecretaris Martin van Rijn een nieuw model laten uitwerken onder de noemer planning = realisatie. Dit model moet er toe leiden dat zorgaanbieders zich niet meer gedwongen voelen elk uurtje zorgverlening op te schrijven.

Minuten registreren blijft een hardnekkig fenomeen

In een deze week openbaar gemaakte brief van augustus vorig jaar aan zorgaanbieders en zorgbranches, schrijft staatssecretaris Van Rijn dat minutenregistratie niet door beleidsmakers veroorzaakt wordt, maar door zorgaanbieders zelf: “Net als de vorige staatssecretaris hanteer ik het uitgangspunt dat het voeren van een minutenregistratie een eigen invulling is van de zorgaanbieder”.
Maar dat neemt volgens Van Rijn niet weg dat het een hardnekkig fenomeen is waar maar moeilijk mee gestopt kan worden door de zorgsector. Met name bij het declaratieproces en bij het berekenen van de eigen bijdrage van cliënten lijken zorgpartijen niet zonder tijdregistratie te kunnen. De staatssecretaris gaf daarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) de opdracht om naar deze twee processen te kijken.

Het blijkt dat bij het declaratieproces de minutenregistratie wordt veroorzaakt door afspraken die zorgkantoren maken met zorgaanbieders over de verantwoording van uren. VWS heeft nooit verplicht dat die afspraken in tijd vastgelegd worden, en stelt dat het anders kan. Bij het proces rond de eigen bijdrage geldt hetzelfde. Hoewel, ‘geleverde zorg’ de basis blijft voor het heffen van de eigen bijdrage, hoeft volgens de staatssecretaris het begrip ‘geleverde zorg’ niet per se in uren, minuten of dagdelen uitgedrukt te worden.

De minutenregistratie voorbij  

Planning = realisatie is een model dat de minutenregistratie vervangt. Het omvat concrete afspraken tussen zorgaanbieder en cliënt over functies en prestaties, waardoor er geen minutenregistratie nodig is. Het verlicht de administratieve lasten en stelt de cliënt centraal.

De minutenregistratie voorbij – Een handreiking voor eenvoud in de uitvoering, Hiemstra & De Vries en Ministerie van VWS, juli 2013: http://www.invoorzorg.nl/docs/ivz/informatiecentrum/Rapport%20De%20minutenregistratie%20voorbij.pdf (website bestaat niet meer). Zie update: Handreiking, registratiewijze ‘zorgplan = planning = realisatie, tenzij’, door Zorgverzekeraars Nederland, ActiZ, Zorgthuisnl en V&VN, 20 december 2018: https://beroepseer.nl

VWS presenteert formule tegen minutenregistratie, Zorgvisie, 21 augustus 2014: www.zorgvisie.nl