Skip to main content

PTSS bij de politie – een beter beeld

Jacques Smeets, oud-politieman en auteur van het boek De blauwe diender schreef een recensie over het rapport PTSS bij de politie – een beter beeld, een dossieronderzoek naar PTSS bij de politie. Traumatische en/of ingrijpende gebeurtenissen, zoals de confrontatie met de dood, levensbedreigende situaties of geweld kunnen mensen gespannen, bang en verdrietig maken. Slapeloze nachten, nachtmerries, herbelevingen, onrustgevoelens en concentratieverlies zijn de meest in het oog springende symptomen. Het lukt deze mensen vaak niet meer om vanzelf los van het trauma te komen. Dan is er sprake van een post traumatische stress stoornis, afgekort PTSS.

Het boekwerk staat bol van cijfers en statistieken over een thema waarop binnen veel politiekorpsen in Nederland een taboe heerst. Volgens Smeets is dat te wijten aan de nog steeds heersende machocultuur binnen de politie. Politiemensen worden immers geacht alles aan te kunnen en te durven. Voor velen is het not done om aan angst toe te geven. Gezichtsverlies, angst voor afwijzing of uitgemaakt te worden voor een watje, liggen op de loer en zorgen ervoor dat de diender zich stoerder voordoet als hij of zij is. Bij de Centrale Raad voor Beroep heerste tot voor kort nog de opvatting dat politiemensen zich ervan bewust moeten zijn dat zij een zeker risico lopen op psychische beschadiging. Dit beroepsrisico werd binnen die kringen lange tijd als vrij normaal gezien, het hoorde simpelweg bij het beroep.

Klik hier voor verder lezen van de bespreking van PTSS bij de politie – een beter beeld  in de rubriek Aanbevolen boeken II op deze site: https://beroepseer.nl/aanbevolen-boeken/aanbevolen-boeken-ii/#ptss