Moraliteit in actie
Sociale voortrekkers zijn ondernemende mensen met een sociaal hart. Ze werken effectief aan de vitale lokale samenleving en laten zich daarbij niet ontmoedigen door het systeem. Ze doorbreken routines, rekken systemen op en worden gedreven door de overtuiging dat het anders en beter kan en zal. Daarnaast weten de aanwezige krachten in een wijk of buurt aan te boren.
Moraliteit in actie. Wat sociale voortrekkers gemeenten kunnen leren bevat interviews met dertien voortrekkers. Deze interviews vormden een onderdeel van werksessies die in het kader van het programma Vitale lokale samenlevingen ‘op locatie’ plaatsvonden bij de sociale pioniers in 2015 en 2016.
Het boek bevat naast de interviews een essay van Cor van Beuningen, directeur van stichting Socires over de opgedane inzichten: Sociale voortrekkers en de vitale lokale samenleving, en een analyse van prof. Gabriël van den Brink: Lessen in realisme – Wat sociale voortrekkers ons te zeggen hebben.
Uitgangspunt van het programma Vitale lokale samenlevingen is de gedachte dat de brede decentralisatie-operatie van de maatschappij behalve een hoop gedoe – mede door de bezuinigingen die ermee gepaard gaan – ook veel kansen biedt voor initiatieven van onderop en de vitalisering van de lokale samenleving. Maar dan is het wel zaak om die kansen te pakken, anders is die decentralisatie niet veel meer dan een verschuiving binnen de overheid die verder op de oude voet blijft opereren.
Inhoudsopgave van Moraliteit in actie:
- Woord vooraf 7
- Sociale voortrekkers en de vitale lokale samenleving. Cor van Beuningen 9
- Kwetsbaren in de samenleving. Met Jan van Opstal, Netwerk DAK 15
- Werken in en met de buurt. Met Loes Leatemia en Ramon Schleijpen, Lokale Lente, Amsterdam 19
- Bestuur en politiek. Met Marijke Verstappen, gemeentesecretaris in Wageningen 25
- Participatie en samenredzaamheid van burgers. Met Rob van Pagée, Eigen Kracht Centrale 33
- Meedoen. Met Henk Oosterling, Rotterdam Vakmanstad, Rotterdam 45
- Sport als motor voor maatschappelijke participatie. Met Stijn Verhagen en Eelco Koot, Hogeschool Utrecht 57
- Effectieve armoedebestrijding. Met Barend Rombout, Bureau Frontlijn, Rotterdam 69
- Aan de slag tegen eenzaamheid en sociaal isolement. Met Fred Beekers en Rob Kars, Resto VanHarte 83
- Vertrouwen en intermenselijke relaties met burger cruciaal voor goede politie. Met Jaco van Hoorn, Nationale politie eenheid Zeeland West-Brabant 97
- De ondernemer en de instelling. Met Jos de Blok, Buurtzorg Nederland 111
- Lessen in realisme – Wat sociale voortrekkers ons te zeggen hebben. Gabriël van den Brink 125
- Personalia 155
Uitspraken van een viertal voortrekkers:
Rob van Pagée: “We moeten weg uit het institutie-denken. Het systeem doet meestal de dingen voor mensen, of aan mensen, maar lang niet altijd met mensen. Het gevolg daarvan is dat veel menselijke kracht onbenut en ongebruikt blijft”.
Ramon Schleijpen: “Ik herinner me nog heel goed dat we die avond moesten voorbereiden en dat we tegen alle ambtenaren zeiden: Laat de plannen die je hebt nu in de la liggen. Ga gewoon eens praten met mensen, en luisteren, in plaats van dat je vraagt: Kunnen jullie akkoord zijn met wat wij bedacht hebben?”
Barend Rombout: “Het belangrijkste is dat we een fatsoenlijke overheid zijn. Bepaalde dingen doe je gewoon niet. Dat noem ik basisfatsoen. De redelijkheid en het maatwerk moeten weer terug”.
Jos de Blok: “Buurten is beter dan zorgen. Het is essentieel dat we weer teruggaan naar de relatie, naar contact maken met de mensen in de wijk en vanuit een vertrouwensrelatie iets opbouwen”.
Klik hier voor downloaden e-boek Moraliteit in actie, door Gabrièl van den Brink, Cor van Beuningen, Alexandra Gabrielli, Hans Groen en Thijs Jansen (juni 2016, 160 pagina´s).