Het gezag van de wethouder

Een nieuw deel in de boekenserie van Beroepseer is verschenen: Het gezag van de wethouder. Een ambachtelijke uitdaging. In opdracht van de Wethouders vereniging onderzochten Corné van der Meulen en Thijs Jansen wat er nodig is voor een gezagsvol optreden.

In Het gezag van de wethouder: een ambachtelijke uitdaging gaan de auteurs op zoek naar het gezag van wethouders in de 21e eeuw. Zij gaan daarbij in op vragen als: Wat is het verschil tussen macht en gezag? In hoeverre vinden wethouders zelf dat zij gezag hebben? Maar vooral: Welke bronnen kunnen wethouders aanwenden voor een gezagsvol optreden? Relevante vragen voor een bijzonder en soms ook ingewikkeld ambt, waarin gezag of juist het ontbreken daarvan een grote rol speelt.

Er wordt vaak gezegd dat vroeger min of meer automatisch werd geluisterd naar wethouders. Maar is dat eigenlijk nog steeds zo, of is daar de afgelopen decennia verandering in gekomen? De forse toename in het aantal vallende wethouders in de laatste jaren doet in ieder geval niet vermoeden dat het er goed voor staat met het gezag van wethouders. In de afgelopen bestuursperiode vertrok liefst één op de vijf wethouders onvrijwillig en vroegtijdig.

Het gezag van de wethouder is in eerste instantie exclusief beschikbaar voor aantredende wethouders. Vanuit de wethoudersvereniging ontvangen zij bij hun aantreden een exemplaar cadeau. 

Voor meer informatie over het boek kunt u contact opnemen met Corné van der Meulen: c.vandermeulen@beroepseer.nl

Thijs Jansen is directeur, Corné van der Meulen is onderzoeker/medewerker van Stichting Beroepseer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer