Goed werk voor academici

Aan de universiteit ligt sterk de nadruk op onderzoekscompetitie. Hierdoor is een ratrace ontstaan waarin bepaalde wetenschappers sterk in het voordeel zijn: de ambitieuze onderzoekers die strategisch aan hun carrière werken, voornamelijk met hun eigen ‘papers’ bezig zijn en relatief weinig voor hun collega’s doen. Ze hechten zich nauwelijks aan de gemeenschap waarvan ze deel uitmaken, laat staan dat ze iets voor hun maatschappelijke omgeving willen zoen. 

Goed werk voor academici wijst competitie niet af, maar pleit voor een betere balans: meer oog voor samenwerken, variatie en maatschappelijke relevantie.

Aan het boek werkten mee:
- Rosalie Belder, politicoloog en o.m. beleidsmedewerker bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
- Jurriaan Jansen, masterstudent biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.
- Bas Mali, senior docent/onderzoeker aan de Politieacademie.
- Barend van der Meulen, hoofd Onderzoek bij het Rathenau Instituut en hoogleraar Evidence for Science Policy aan de Universiteit van Leiden.
- Corné van der Meulen, werkzaam bij de Stichting Beroepseer. Volgde de opleiding Vraagstukken van beleid en organisatie aan de Universiteit van Utrecht.
- Martin Sommer, politiek redacteur bij De Volkskrant.

Redacteuren: 
- Gabriël van den Brink, hoogleraar wijsbegeerte bij Èthos aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, tot december 2015 hoogleraar Maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.
- Thijs Jansen, mede­oprichter en directeur van Stichting Beroepseer, onderzoeker/docent aan de Universiteit van Tilburg.
- Wout Scholten, junior onderzoeker bij het Rathenau Instituut in Den Haag.

Klik hier voor inhoudsopgave van Goed werk voor academici.

Goed werk voor academici, een uitgave van Stichting Beroepseer, 222 p., 2016.

U P D A T E

Goed werk voor academici kan worden gedownload in PDF. Klik hier.

Liever een gedrukte versie ontvangen? De bundel is voor de gereduceerde prijs van 20 euro (was 24,95) te verkrijgen in de webshop van Stichting Beroepseer of de reguliere boekhandel.
https://beroepseer.vrijeboeken.com

Recensies

Bespreking van Tamara Metze : De beroepstrots van academici, verschenen in Beleid en Maatschappij (44) 1, 42-45. (no 1, 2017): https://tijdschriften.boombestuurskunde.nl

Recensie: Goed werk voor academicidoor Daan RuttenUnivers, 7 oktober 2016: https://universonline.nl

Hoe kan de publicatiedwang minder worden in de wetenschap?, door Sanne Blauw, de Correspondent, 11 september 2016: https://decorrespondent.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer