Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wat leert psychisch lijden ons? Met psychiater Jim van Os

12 april 2023 @ 16:30 - 17:45

Vijfde aflevering in de serie Mens-zijn in een ontzielde systeemwereld in Den Haag op woensdag 12 april 2023, georganiseerd door De Tussenruimte: Wat leert psychisch lijden ons? met psychiater Jim van Os.

De vraag naar psychische hulp groeit al jaren. Het systeem heeft ons aangeleerd dat het daarbij altijd om ziekte gaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn, stelt hoogleraar Psychiatrie Jim van Os. De DSM-diagnoses zijn volgens hem vaak beperkend. Hij pleit daarom voor een nieuwe kijk op psychisch lijden, diagnose en behandeling. Niet de hulpverlener of het systeem stelt vast wat het probleem is, maar de waarheid wordt in overleg met de hulpvrager en zijn omgeving gevonden. Autonomie van de patiënt en gelijkwaardigheid zijn hierbij sleutelbegrippen.

Wat kan het toenemend psychisch lijden ons leren over onze ontzielde systeemwereld? Hoe kan een nieuwe kijk op psychisch lijden helpen om tot een gezondere samenleving te komen?

Met Wie?

♦  Jim van Os is hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij verdiepte zich in transculturele psychiatrie en in beperkende effecten van labelen en diagnostiseren volgens het DSM-systeem. Van Os is mede-initiatiefnemer van de breed gesteunde beweging ‘De Nieuwe GGZ’. Hij is gasthoogleraar aan het Institute of Psychiatry van het King’s College te Londen, waar hij in 2016 werd benoemd tot King’s College Fellow. En hij is hoofdauteur van de bundel Wij zijn God niet, een pleidooi voor meer gelijkwaardige relaties in de geestelijke gezondheidszorg.

Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van het boek Het herstel van Nederland. Mesters is mede-initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Datum en tijd: Woensdag 12 april 2023,  van 16.30 tot 17.45 uur
Plaats: EMMA, Wijnhaven 88 , Den Haag
Het gesprek is tevens online te volgen

Aanmelden en meer info bij De Tussenruimte: www.emma.nl/agenda/wat-leert-psychisch-lijden-ons-psychiater-jim-van-os

De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag. https://www.emma.nl/tussenruimte

EMMA doet (toegepast) wetenschappelijk onderzoek, geeft strategisch advies, organiseert participatieve en deliberatieve processen en maakt effectieve en inspirerende content. https://www.emma.nl/over-emma

Gegevens

Datum:
12 april 2023
Tijd:
16:30 - 17:45
Evenement Categorie:

Locatie

Den Haag

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer