Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wat drijft tradwives?

9 september 2024 | 20:00 - 21:30

Lezing en gesprek in Nijmegen, georganiseerd door Radboud Reflects en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenshappen van de Radboud Universiteit,

Fulltime huisvrouw zijn: koken, poetsen en voor je kinderen zorgen terwijl je man de kost verdient. Sommige vrouwen gaan terug naar de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Tradwives noemen ze zichzelf. Enkelen hebben succesvolle sociale media-kanalen waarin ze  vloggen en posten over hun levensstijl. Waarom willen deze vrouwen zo graag terug naar vroegere tijden? Is dit de ondergang van vrouwenemancipatie, of juist een nieuw soort feminisme?

Ideologie 

De tradwife-beweging is ontstaan onder Christelijke republikeinen in Amerika en verspreidt zich razendsnel online. Op Instagram, YouTube en TikTok zie je vrouwen die heerlijke taarten bakken terwijl hun kindjes om hen heen dartelen. Maar wat schuilt er achter het idyllische plaatje dat zij laten zien op sociale media? Deze vloggende huisvrouwen delen namelijk niet alleen recepten en opvoedtips, maar moedigen hun volgers ook aan om dienstbaar, gehoorzaam en financieel afhankelijk te zijn. Volgens tradwives is dit geen anti-feminisme: dat vrouwen vrijwillig voor een traditionele genderrol kunnen kiezen, is juist feministisch! Achter de tradwife-levensstijl zit dus een hoop ideologie. Wat maakt deze beweging zo aantrekkelijk voor sommige vrouwen?

Huishouden als werk

Tradwives verzetten zich tegen het idee dat je als moderne vrouw een carrière moet willen. Huishouden en voor de kinderen zorgen is ook werk wat waardering verdient. Waarom betaalt koken en de was doen eigenlijk niet? Waarom zien we moederschap niet als een stap in je werkende leven, maar als een carrièrebelemmering? De tradwife-beweging kun je dus ook zien als oproep om ons idee van wat arbeid is te verbreden. Hoe is deze vooruitstrevende kijk op werk te verenigen met de conservatieve tradities waarnaar tradwives terug willen? En hoe realistisch is hun beeld van het romantische jaren-50 huishouden?

Theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall gaan in gesprek over de beweegredenen van tradwives.

Over de sprekers

Mariecke van den Berg is theoloog aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op de vraag hoe er in samenlevingen wordt gesproken over religie, met nadruk op het christendom. Ze vertrekt hierbij vanuit een feministisch en queer perspectief. Recent werkte ze mee aan een artikel over tradwives in het Nederlands Dagblad

Katia Begall is socioloog aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar het samenspel van betaald werk en familie gedurende de levensloop. Naast de taakverdeling in gezinnen omvat dit ook genderrolopvattingen en werk-familiebeleid.

Datum en tijd: Maandag 9 september 2024, van 20:00 – 21:30 uur
Plaats: LUX, Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
Entree: G
ratis voor studenten en scholieren en Radboud Reflectsabonnees. Anderen € 5,00 of  € 7,50

Aanschaffen tickets en meer info op Radboud Universiteit: www.ru.nl

Meer info over Radboud Reflects: www.ru.nl

Gegevens

Datum:
9 september 2024
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen