Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Grondfest festival: Tijd voor een nieuwe democratie?

30 september 2022 - 1 oktober 2022

Grondfest: Radboud wetenschappers over de grootste dreigingen en kansen voor onze democratie. Festival in Nijmegen op vrijdag 30 september 2022 en zaterdag 1 oktober 2022.

Spijker je kennis bij in drie minicolleges en een lezing met filosofische workshop over de grootste uitdagingen voor onze democratie en verken de kracht van inspraak. Samen met wetenschappers van de Radboud Universiteit gaan we in gesprek over de grootste dreigingen en kansen voor onze democratische samenleving.
 
Vrijdag 30 september 2022 | 13.00 – 13.30 uur | LUX 6
 
Hoe zorg je ervoor dat je wordt gehoord in een democratie, zonder dat de meerderheid de minderheid overschreeuwt? Hoe kan de kloof tussen burger en politiek worden verkleind, en is dat überhaupt wel mogelijk? Wat als je als burger je steentje wel wilt bijdragen, maar je het gevoel hebt dat je inbreng geen verschil maakt?
 
Sluit aan bij politicoloog Kristof Jacobs en ontdek of burgerparticipatie eigenlijk wel zin heeft.
 
Zaterdag 1 oktober 2022 | 13.00 – 13.30 uur | LUX 6
 
Complotten worden vaak een bedreiging voor de democratie genoemd. Maar waarom eigenlijk? Wat betekent het als mensen het steeds minder eens kunnen worden over een aantal basale waarheden.
Houd je nog wel fundamenten voor een democratisch stelsel over als deze basis wegvalt en iedereen in een eigen complot gelooft waarvan de onjuistheid niet is aan te tonen?
 
Sluit aan bij filosoof Harmen Ghijsen en verken wat complotdenken voor de democratie betekent.
 
Zaterdag 1 oktober 2022 | 14.00 – 14.30 uur | LUX 6
 
Democratie is breekbaar en kan langzaam maar zeker afglijden richting een autoritair regime als ze niet wordt beschermd. Waarom gebeurt dit en hoe gaat het in zijn werk?
Hoe kunnen we dit afglijden herkennen vóór het te laat is, en hoe is het tegen te gaan? Moeten we ons hier zorgen over maken, of leven we juist in een tijd met zulke grote crises dat wat meer sterk ondemocratisch leiderschap zo slecht nog niet is?
 
Sluit aan bij Carolien van Ham en leer meer over hoe een democratie kan veranderen in een dictatuur.
 
Zaterdag 1 oktober 2022

In een tijd van globale problemen als klimaatverandering, oorlog en pandemieën lijkt de parlementaire democratie als ideale staatsvorm onder druk te staan. Partijpolitiek lijkt te boventoon te voeren, terwijl de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter wordt.
 

De commune

Hoe kunnen we het tij keren? Politiek filosofen Gaard Kets en Mathijs van de Sande breken een lans voor een radicaal ander model van democratie, waarin iedereen meedenkt én mee doet. Aan de hand van (historische) voorbeelden van de Commune van Parijs (1871) en hedendaagse radicaal democratische bewegingen zoals het Spaanse Barcelona en Comú, laten ze zien hoe de oude traditie van ‘de commune’ aanknopingspunten biedt om onze democratie nieuw leven in de blazen en ruimte biedt om de burger écht te betrekken bij belangrijke kwesties.
 
Kortom, het is tijd voor de doe-democratie.
 

Workshop

Na een duo-lezing en gelegenheid voor vragen gaan we in kleinere groepen met het publiek in gesprek in filosofische workshops. Samen verkennen we vragen als: wat betekent het voor jou om burger te zijn? Vind je dat je voldoende te vertellen hebt over onze democratie? Of staat de politiek juist mijlen ver van je af? En wat zou jouw rol in de doe-democratie zijn? Iedereen komt aan het woord en wordt aan het denken gezet.
 
Met: Mathijs van de Sande en Gaard Kets.
 
Datum: Vrijdag 30 september 2022 t/m zaterdag 1 oktober 2022, vanaf 13.00 uur
Plaats: Filmhuis en Cultureel podium LUX, Nijmegen
Entree: Deelname is gratis. Reserveer wel tickets
 
Reserveren tickets, volledig programma en meer info bij Radboud Reflects: www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/tijd-nieuwe-democratie-radboud-reflects-grondfest/
 
Over Grondfest

Grondfest is het Nederlandse festival over democratie in al haar facetten. Het is de experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving. Het is een festival waarop je ervaart dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan. Democratie is werk-in-uitvoering. Het vraagt om onze betrokkenheid en inzet, dus laat je horen! Ga in debat met politici, neem een kijkje in de keuken van een kritische journalist en denk mee over nieuwe initiatieven. Laat je stem horen over zaken die ertoe doen. Het festival vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, op tal van binnenlocaties in de binnenstad van Nijmegen.
 
GrondFest is een initiatief van de Stichting voor Democratie, Recht en het Vrije Woord en wordt ondersteund door de gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast verlenen tal van instellingen, organisaties, overheden en ondernemers hun medewerking: https://grondfest.com/

Gegevens

Begin:
30 september 2022
Einde:
1 oktober 2022
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer