Geloof het of niet: religie is overal!
20 februari 2025 | 14:45 - 16:30
Als je denkt dat religie langzaam maar zeker uit onze geseculariseerde samenleving verdwijnt, zitten we er flink naast: religie is overal! Tal van hedendaagse voorbeelden van godsdienst, geloof en spiritualiteit komen langs tijdens deze lancering van het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer.
Programma:
14.30 u Inloop
14.45 u Kwis: Samenzweringstheorie, religie of wetenschap – Suzanne Klein Schaarsberg (TSB)
15.00 u Opening door decaan Karim Schelkens (TST)
15.15 u Lezing Kees de Groot (TST) – De vervloeiing van religie
15.45 u Panelgesprek onder leiding van Peter Achterberg (TSB) met Jedidja van Boven (TST), Iman Delimustafić (TSB), Romy Oomens (TSB), Christel Teekman (TST), en Franca Witlox (TSB).
16.15 u Onderzoek in beeld. Impressies van lopend onderzoek (juniors, seniors, fellows) – Suzanne Klein Schaarsberg
16.30 u Borrel in Grand Café Esplanade
Lancering Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer
Het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer doet onderzoek naar de plaats en de rol van religie, niet-institutionele spiritualiteit en het heilige in de publieke sfeer van ‘seculiere’ samenlevingen. Het centrum komt voort uit een samenwerking van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) en de Tilburg School of Catholic Theology (TST). Kartrekkers van het centrum zijn Kees de Groot (TST), Peter Achterberg (TSB) en Suzanne Klein Schaarsberg (TSB).
Decaan van TST Karim Schelkens verricht de opening.
De vervloeiing van religie
Godsdienstsocioloog Kees de Groot (TST) illustreert in zijn inleidende lezing dat godsdienst, geloof en spiritualiteit van groot maatschappelijk gewicht zijn, op wereldschaal en in de Nederlandse samenleving, en dat het tijd wordt om dat grondig te onderzoeken.
De nuchtere Nederlander ziet religie graag als iets van vroeger of als iets van anderen. Maar dan zien we niet wat zich voor onze ogen afspeelt, niet alleen binnen het religieuze veld maar ook daarbuiten. Zo is een groeiende minderheid wèl dol op meditatie, al dan niet vergoed door de ziektenkostenverzekeraar. En de Brabantse Frontrunners verkondigen succesvol een eigentijds welvaartsevangelie. Het religieuze is tegenwoordig vooral verkrijgbaar in package deals. Onder jongeren worden behoudende culturele waarden weer omarmd, waarmee ook religieuze tradities in beeld komen. En protestbewegingen die wijzen op samenzweringen van kwaadaardige elites overlappen met online en offline netwerken waarin de spiritualiteit van het zelf wordt verkend. Schijnbaar buiten de religieuze invloedssfeer vinden we aan de ene kant kerkelijke steun aan migranten die vrolijk voortgaat zonder religieus naamplaatje en aan de andere kant extreemrechtse teksten die verwijzen naar de ‘joods-christelijke’ traditie.
Panel
In het panelgesprek o.l.v. cultuursocioloog Peter Achterberg wordt dieper ingegaan op de rol van religie in de hedendaagse samenleving. Waarom zijn yogamatjes en meditatiekussens nieuwe statussymbolen onder hoger opgeleiden? Hoe komt het dat spiritualiteit en religie steeds meer producten worden die we kunnen consumeren (een spoedcursus verlichting? 1300 euro!)? En wat is nog het verschil tussen een coach en een spirituele gids? Er wordt ook gekeken naar andere ontwikkelingen in de samenleving. Waarom grijpt de ‘TikTok generatie’, meer dan hun ouders, terug op traditionele en religieuze waarden? Maar ook: hoe zetten al dan niet gelovige mensen het ‘liefdewerk’ voor mensen in kwetsbare situaties voort, dat door zusters en paters werd opgezet?
Datum en tijd: Donderdag 20 februari 2025, van 14:45 – 16:30 uur
Plaats: Black Box, studentencentrum Esplanadegebouw campus Tilburg University, Warandelaan 2, Tilburg
Dit symposium wordt georganiseerd door het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer en Studium Generale, Tilburg University. M.m.v. studievereniging voor Sociologie Versot.
Aanmelden en meer info bij Tilburg University: www.tilburguniversity.edu/nl/campus/studium-generale/religie-overal