De toekomst van taal
10 februari 2025 | 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek over taal in Nijmegen op 10 februari 2025.
Hoe gaat taal er in de toekomst uitzien? Kunnen we over vijftig jaar nog lezen en schrijven? Of krijgen we tegen die tijd al onze informatie in de vorm van video’s, voice-berichten en memes? Vooral onder jongeren holt de leesvaardigheid achteruit. Is dit erg, of is er hier sprake van een natuurlijke taalontwikkeling? En hoe veranderen talen eigenlijk? Kom luisteren naar taal- en communicatiewetenschapper Lieke Verheijen en taalkundige Marc van Oostendorp en duik in de toekomst van taal.
Afkortingen en emoji’s
De een schrijft een whatsappbericht zoals je ook een brief zou schrijven, aanhef en leestekens en al. De ander appt bijna volledig in afkortingen emoji’s en memes die voor niet-ingewijden niet te volgen zijn. Een generatiekloof wordt altijd zichtbaar door taalgebruik, maar door sociale media lijkt de kloof sneller te groeien dan ooit. Jongeren kijken liever TikTokfilmpjes dan dat ze het advies van ouders of docenten opvolgen om een boek of krant op te pakken. Lange stukken tekst, ingewikkelde zinsconstructies en vermoeiende taalregels spelen op sociale media immers geen rol. En voor werkstukken heb je ChatGPT, toch?
Wat doen al die online ontwikkelingen met de taalvaardigheid van jongeren? Gaat deze ten onder, of kijken we naar het ontstaan van een nieuwe vorm van taalvaardigheid die beeldender is en rijker aan emoji’s?
Evolutie van taal
Talen veranderen voortdurend, en ook hebben mensen door de geschiedenis heen al vaker nieuwe manieren omarmd om taal te gebruiken. De filosoof Socrates zou bijvoorbeeld fel tegen het schrift zijn geweest, omdat dit slecht zou zijn voor je geheugen. Ook de uitvinding van de boekdrukkunst bracht de nodige weerstand. Zien we nu hetzelfde gebeuren, nu sociale media in hoog tempo ons taalgebruik veranderen ? Wat verstaan we eigenlijk onder taal? Is dit de volgende stap in doodgewone taalevolutie, of is de kelderende leesvaardigheid onder jongeren wel degelijk reden tot paniek?
Taal- en communicatiewetenschapper Lieke Verheijen en taalkundige Marc van Oostendorp vertellen over hoe taal verandert en welke gevolgen deze veranderingen hebben.
Datum en tijd: Maandag 10 februari 2025, van 20:00 – 21:30 uur
Plaats: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entree: Gratis, € 6,- of € 8,50
Bestellen tickets, volledig programma en meer info op Radboud Universiteit: www.ru.nl/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects/agenda/de-toekomst-van-taal
Dit is een programma van Radboud Reflects en het Donders Instituut voor Neurowetenschappen.