Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Continuïteit in de eerste lijn

6 maart 2020 @ 09:15 - 16:30

Congres Continuïteit in de eerste lijn in Utrecht op vrijdag 6 maart 2020.

De eerste lijn is volop in ontwikkeling. Het aantal ouderen neemt toe: in 2030 zijn er circa 1 miljoen 65-plussers meer dan nu. En ouderen van tegenwoordig zijn veel vitaler en assertiever dan de ouderen van ‘vroeger’. Ook verblijven steeds minder ouderen in grote woonzorgvoorzieningen of instellingen, maar wonen het liefst zo lang mogelijk thuis. Bovendien biedt e-health volop kansen voor het zelf bijhouden van gezondheidsgegevens. Van afspraken maken via het internet tot het consulteren van professionals via mails en apps. Nieuwe ordening van de eerste lijn vanwege de complexere zorgvraag vraagt om nieuwe spelregels, om nieuwe ideeën en initiatieven.

Zes relevante ontwikkelingen

1. Er wordt een steeds groter beroep op huisartsenzorg, of beter nog, eerstelijnszorg, gedaan. Veel ziekenhuiszorg zal de komende jaren ook dichterbij de ouderen in de eerstelijnszorg gaan plaatsvinden.

2. Het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen neemt sterk toe. Hierdoor stijgt ook de zorgvraag. Om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn, is samenhangende eerstelijnszorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen van groot belang. Goede multidisciplinaire samenwerking tussen de huisarts, verpleging/verzorging en maatschappelijk werk is hierbij onontbeerlijk.

3. De wijkverpleging is nieuw leven ingeblazen. Sinds 2015 wordt die georganiseerd en betaald vanuit de Zorgverzekeringswet. De wijkverpleging dient de verbindende schakel te zijn tussen huisartsenzorg en het sociaal domein.

4. De gemeente speelt een grote rol sinds 2015, toen grote delen van de AWBZ naar de gemeenten werden overgebracht. Dat vraagt om goede afstemming tussen zorg en het sociaal domein.

5. Complexe zorgvragen zijn er vooral bij ouderen op hogere leeftijd, wanneer veel problemen zich tegelijkertijd manifesteren en de zorgverlening allengs ingewikkelder wordt.

6. Soms is de zorg en dienstverlening aan huis zo complex en zijn er zoveel spelers bij betrokken dat coördinatie een absolute vereiste is. Wie neemt deze taak op zich? De huisarts? een Praktijkondersteuner? Een wijkverpleegkundige uit de VVT-sector? En hoe wordt deze betaald?

Kortom, nieuwe ordening van de eerste lijn vanwege de complexere zorgvraag vraagt om nieuwe spelregels, om nieuwe ideeën en initiatieven

Datum en tijd: 6 maart 2020, van 9.15 – 16.30 uur,
Plaats:
Galgenwaard Utrecht, Herculesplein 241, Utrecht
Entree: € 365,- (btw-vrij). Met vroegboekkorting tot 7 januari 2010: € 335,-

Volledig programma en inschrijven bij Guus Schrijvers Academie: https://guusschrijversacademie.nl

Gegevens

Datum:
6 maart 2020
Tijd:
09:15 - 16:30
Evenement Categorie:

Locatie

Utrecht
Nederland

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer