Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Blinde vlekken: hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden

4 april 2024 @ 20:00 - 22:00

Lieke Asma, filosoof en psycholoog, in gesprek met verschillende gasten over haar nieuwe boek Blinde vlekken in Amsterdam op 4 april 2024.

We kunnen mensen onrechtvaardig behandelen zonder het te willen, en zelfs zonder het op te merken. Onbewust en ongewild maken we onderscheid tussen personen op basis van hun gender, etniciteit, leeftijd, lichaamsgewicht of seksuele oriëntatie. In haar nieuwe boek onderzoekt Lieke Asma die blinde vlekken. Om deze werkelijk te begrijpen, betoogt zij, is het zaak de blik niet naar binnen te keren, maar onze aandacht te richten naar de wereld buiten ons.

In Blinde vlekken vraagt filosoof en psycholoog Lieke Asma zich af hoe het kan dat ons zelfbeeld als het om discriminatie en (voor)oordelen gaat zo afwijkt van ons gedrag. Het antwoord lijkt helder: in het onbewuste liggen vooroordelen opgeslagen, die ongemerkt onze gedachten, gevoelens en beslissingen beïnvloeden. Maar is dat wel de juiste manier om over deze problematiek na te denken? Is het wel behulpzaam om de blik naar binnen te richten? Asma pleit voor een radicaal ander perspectief. Om oog te krijgen voor onze blinde vlekken, moeten we de aandacht juist verplaatsen naar de wereld buiten ons. Alleen door te kijken naar patronen in gedrag, keuzes en reacties, en door te luisteren naar ervaringen van anderen kunnen we discriminatie herkennen en voorkomen.

Gasten

– Kiza Magendane is politicoloog, schrijver en beleidsondernemer
– Jonasz Dekkers is politicoloog, filosoof en journalist
– Khadija al Mourabit (moderator) is hoofdtrainer Inclusief Onderwijs, adviseur Diversiteit en Inclusie en onderwijsontwikkelaar Wereldburgerschap

Datum en tijd: Donderdag 4 april 2024, van 20.00 – 22.00 uur
Plaats: Academisch cultureel podium SPUI 25, Spui 25-27, Amsterdam

Aanmelden, volledig programma en meer info op SPUI 25: https://spui25.nl/programma/blinde-vlekken-hoe-impliciete-vooroordelen-je-misleiden

Gegevens

Datum:
4 april 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer