Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Anders leren door AI?

17 oktober 2024 | 20:00 - 21:30

Lezing en gesprek in Nijmegen over AI en anders leren, georganiseerd door Radboud Reflects en Neurotech EU,  op 17 oktober 2024.

Wat betekent AI voor de manier waarop we leren? Gaat AI steeds meer van ons leervermogen overnemen, of zal het ons juist veranderen in nog efficiëntere leermachines? Kom luisteren naar orthopedagoog Inge Molenaar en filosoof Pim Haselager en ontdek hoe we leren in een tijdperk van AI.

AI en onderwijs

AI creëert zowel grote kansen als uitdagingen, zeker voor het onderwijs. Het wordt steeds belangrijker dat leerlingen en studenten de vaardigheden ontwikkelen om systemen met AI te gebruiken, begrijpen en controleren. Tegelijkertijd verandert AI het onderwijs zelf ook, door smart-lesmateriaal en taalmodellen als ChatGPT.

Wat betekent het feit dat we steeds meer van onze leerprocessen kunnen uitbesteden voor hoe we leren? Gaat AI veranderen welke vaardigheden er belangrijk zijn om te leren? En wat betekent het voor onze toekomstige kennisvergaring dat het internet steeds voller komt te staan met AI-gegenereerde informatie?

Wat betekent leren? 

Wat betekent het eigenlijk om te leren? In het reproduceren van kennis is AI al lang beter dan mensen. Maar voor het stellen van goede vragen hebben we voorlopig nog steeds nieuwsgierige mensen nodig.

Na hun lezing gaan Inge Molenaar en Pim Haselager met elkaar in gesprek over AI en de manier waarop mensen leren. Welke vaardigheden hebben we in de toekomst nog nodig (of juist nodig)? Gaat AI steeds meer van ons leervermogen overnemen, of zal het ons juist beter in staat stellen te leren – zij het misschien andere dingen? In hoeverre wordt ons leervermogen afhankelijk van technologie?

Over de sprekers

Inge Molenaar is orthopedagoog aan de Radboud Universiteit. Ze is internationaal expert op het gebied van AI in onderwijs, vooral de rol van technologie in leer- en onderwijsprocessen en onderzoekt de pedagogische, maatschappelijke en sociale consequenties van intelligente digitale onderwijsinnovaties.

Pim Haselager is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de implicaties van neurowetenschappen en AI voor het menselijk zelfbegrip. Specifiek richt hij zich op technologieën van Robotica, Brain-Computer Interfacing en Hersenstimulatie.

Datum en tijd: Donderdag 17 oktober 2024, van 20:00 – 21:30 uur
Plaats: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
Entree:
Gratis voor studenten en Radboud Reflectsabonnees; anderen € 5,00 of  € 7,50

Aanmelden en meer info op Radboud Universiteit: www.ru.nl/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects/agenda/anders-leren-door-ai

Radboud Reflects: https://www.ru.nl

Gegevens

Datum:
17 oktober 2024
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen