- Dit evenement is voorbij.
Als de overheid faalt
4 maart 2021 | 20:30 - 22:00
Parlementaire onderzoekscommissies naar toeslagen en uitvoeringsorganisaties tonen dat de overheid faalt. Hoe brengen we de menselijke maat terug? Bijeenkomst op donderdag 4 maart 2021.
De parlementaire onderzoekscommissies naar toeslagen en uitvoeringsorganisaties laten zien dat er twijfels zijn ontstaan over de kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Ook het corrigerend vermogen van onze instituties om de Nederlandse overheid te controleren laat te wensen over. Zijn uitvoeringsinstanties – zoals het UWV en de Belastingdienst – weggedreven van de burger? Hoe moeten we onze instituties inrichten om de menselijk maat terug te brengen? Hoe geven we de burger meer inspraak? En welke rol kunnen cliëntenorganisaties daarin spelen?
Op 25 februari 2021 werd het rapport Klem tussen balie en beleid gepubliceerd met de conclusies van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties die onderzoek heeft gedaan naar de de oorzaken van problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat. Zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/tcu
De bijeenkomst Als de overheid faalt vindt plaats in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam op donderdag 4 maart 2021 en is gratis live te volgen via livecast. Aanvang 20.30 uur.
Over de sprekers
- Amma Asante is voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en is vanavond de sidekick van moderator Natasja van den Berg.
- Nevin Özütokis vice-voorzitter van de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties die op donderdag 25 februari het rapport ‘Klem tussen balie en beleid publiceerde. Daarin doet de commissie zeven aanbevelingen voor dienstverlening met een menselijker gezicht. Vanavond gaan we in gesprek over dit rapport. Hoe brengen we de menselijke maat terug in de dienstverlening?
- Anne-Greet Keizer is als senior onderzoeker en international liaison verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Ze was als projectcoördinator verantwoordelijk voor het rapport Weten is nog geen doen (2017) waarin de WRR aanbeveelt om bij voorgenomen beleid en regelgeving vooraf te toetsen of de regeling ‘doenlijk’ is voor burger, een ‘doenvermogentoets’. Op dit rapport kwam in 2020 een vervolg: Doenvermogen: van toets naar tools. Om de menselijke maat terug te brengen in de dienstverlening is het toetsen van ‘doenvermogen’ van enorm belang. Wat is het en hoe doe je dit?
- Cliëntenraden. Hoe kunnen de cliëntenraden de menselijke maat terugbrengen in de dienstverlening door de overheid? Welke rol kunnen zij spelen in dit proces? En hoe kijken zij aan tegen de doenvermogentoets?
Meer info bij Pakhuis De Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/als-de-overheid-faalt