Nieuws over actieplan VWS ‘Kwaliteit loont’, zorgverzekeraars en medisch specialisten

omslag natuurlijk in beweging januari 2016In de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging van januari 2016 schrijft Roland van Esch zich danig te hebben geërgerd aan de reclame-uitingen van zorgverzekeraars waarmee het publiek wordt bestookt aan het einde van het jaar. De aansporingen om van zorgverzekeraar te wisselen heeft evenwel weinig effect. In de praktijk blijkt dat er nauwelijks verandering van zorgverzekeraar plaatsvindt. Maar al die commercials op radio en televisie, advertenties in kranten en tijdschriften en folders hebben wel veel gekost: 59 miljoen aan zorggelden in 2014.

Het eerste artikel in de nieuwsbrief gaat over de huidige situatie in de medisch-specialistische zorg: afname van het aantal lichtere behandelingen; langere wachttijden voor eerste polikliniek-bezoek bij zeven specialismen; verbetering van de  financiële positie van ziekenhuizen; het langzaam tot stand komen van prijsafspraken.

Actieplan Kwaliteit loont

Doordat de beoogde wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet in december 2014 over de vrije artsenkeuze niet doorging, heeft het ministerie van VWS als alternatief het actieplan Kwaliteit loont opgesteld. Het actieplan kent een twintigtal maatregelen. Veel van deze maatregelen zijn gericht op het bevorderen van de contractering. Een aantal is reeds uitgevoerd. Op 3 december 2015 heeft VWS de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van dit actieplan (tweede voortgangsrapportages).

Enkele maatregelen:
– een meldplicht voor alle nieuwe toetreders in de zorg.
– de risicoverevening voor verzekeraars die voor 2016 is aangepast.
– er wordt fors ingezet op het voor patiënten transparant maken van de kwaliteit van de zorg.
– de vier grootste vergelijkingssites hebben een Gedragscode voor vergelijkingssites onderschreven.
– er zijn procesafspraken gemaakt over de versnelling van het zorg-inkoopproces.
– ziekenhuizen en verzekeraars hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de polischecker. Bij raadpleging van de polischecker kan de verzekerde voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek controleren of het ziekenhuis onder de dekking van zijn polis valt.
– het meldpunt bij de Nederlandse Zorgautoritiet (NZa) is sterk verbeterd.
– bij de Autoriteit Consument & Markt is een specifieke Taskforce Zorg opgericht.
– er wordt hard gewerkt aan de oprichting van een onafhankelijke geschillencommissie.
– er komt een experiment om meer ruimte te creëren in de regelgeving.

Over zorgverzekeraars, waaronder de nieuw op te richten Zorgeloos Care

Over verzekeraars, zorginkoop en contractering vermeldt de nieuwsbrief dat uiterlijk 19 november 2015 de zorg voor het nieuwe jaar moest zijn ingekocht door de zorgverzekeraar. Enkele weken voor de start van 2016 was echter een groot deel van de onderhandelingen nog altijd niet afgerond. Dat blijkt uit een rondgang van het artsenplatform Medisch Contact langs de vier grote zorgverzekeraars. Welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn door zorgverzekeraars is vooral van belang voor mensen met een natura- of budgetpolis. Als zij niet naar een gecontracteerd ziekenhuis gaan, komt een (aanzienlijk) deel van de kosten voor eigen rekening. Om de onzekerheid voor verzekerden met een naturapolis weg te nemen, hebben Zilveren Kruis, CZ en Menzis besloten dat deze groep polishouders in 2016 in alle Nederlandse ziekenhuizen terecht kan, ongeacht of er een contract ligt tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis. VGZ kent een dergelijke regeling niet.

De reden dat de onderhandelingen in 2015 zo lang duren, heeft volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) met name te maken met de problematiek van de bekostiging van de geneesmiddelen en de aanpassingen in de DBC-productstructuur. Maar ook over de hoogte van het contract zelf wordt zwaar onderhandeld. Zo zijn bijvoorbeeld het Martini ziekenhuis en VGZ zonder contract uit elkaar gegaan. Er zat een miljoenenverschil tussen wat VGZ het ziekenhuis bood en wat het Martini Ziekenhuis redelijk achtte.

Ander belangrijk nieuws op het gebied van zorgverzekeraars is dat oprichter Jos de Blok van Buurtzorg Nederland met drie andere geestverwante initiatiefnemers een eigen zorgverzekering wil opzetten. Ze willen in 2017 met de nieuwe zorgverzekering Zorgeloos Care de markt op om de concurrentie aan te gaan met grote zorgverzekeraars. Volgens De Blok gaat het bij de bestaande zorgverzekeraars puur om de commercie en de kosten en draait het te weinig om de zorg voor patiënten. Er wordt veel geld uitgegeven aan dure commercials. Men stelt steeds meer eisen die niets met zorgverlening te maken hebben.

Tenslotte blijkt er veel kritiek te zijn op het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). De specialisten zouden zich teveel hebben laten leiden door fiscale belangen sinds de invoering van de integrale bekostiging een jaar geleden. Het invoeren had de samenwerking tussen de vrijgevestigde specialist en het ziekenhuis moeten verbeteren, maar door onduidelijkheden en onzekerheden is van echte verbetering geen sprake.

Klik hier voor Nieuwsbrief Natuurlijk in beweging van januari  2016.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer