Overzicht bekostiging ziekenhuizen en medisch specialisten in 2015

Hoe zal 2017 eruit zien? Zijn er tegen die tijd nog maar vijftig ziekenhuisentiteiten, is het Medisch Specialistisch Bedrijf nog wel erkend door de Belastingdienst, is de Wet normering topinkomens van kracht voor alle medisch specialisten, is het mogelijk om op eenvoudige wijze zorgverzekeraars te vergelijken, is de toegankelijkheid tot en de kwaliteit van de zorg toegenomen en wat zal de rol van de zorgverzekeraar zijn?
Allemaal vragen waarop we graag een antwoord willen, en natuurlijk ook op de vraag of we dit allemaal wel aankunnen zonder het belang van de patiënt en consument uit het oog te verliezen?

De vele veranderingen in de zorg zijn ingezet in het kader van Zinnige en Zuinige zorg. Het verkrijgen van een goed werkend stelsel vraagt evenwel voortdurend om aanpassingen. Zo zie je bijvoorbeeld dat in de medisch-specialistische zorg de integratie per 1 januari 2015 een andere inrichting vraagt van het systeem van zorginkoop, registratie, declaratie, controle en verantwoording.

Het decembernummer van de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging geeft een overzicht van veranderingen en aanpassingen in de bekostiging van ziekenhuizen en medisch specialisten in 2015, de invoering van de integrale bekostiging en de stand van zaken van de zorginkoop en zorgcontractering in 2015. Ook is een marktscan van de zorgverzekeringsmarkt opgenomen die de feitelijke stand van zaken weergeeft over de jaren 2010 – 2014.
De marktscan laat bijvoorbeeld zien dat het percentage overstappers naar een andere zorgverzekeraar is gedaald van 8,3% in 2013 naar 6,9% in 2014. De overstapwinst bedraagt € 54,2 miljoen. De bandbreedte tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering steeg van € 249,- in 2013 naar € 344,- in 2014.

Klik hier voor het decembernummer 2014 van Natuurlijk in beweging.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer