Invoering integrale bekostiging 2015 in medisch specialistische zorg

natuurlijk inbeweging header maart 2015Waar ligt de balans tussen kostenbesparing en kwaliteitsverbetering in de zorg? De medisch specialisten vinden de invloed van de zorgverzekeraars zorgelijk. Zij menen dat de zorgverzekeraar niet op de stoel van de arts moet gaan zitten. Artsen hebben de medisch inhoudelijke kennis en kunnen samen met de patiënt inhoud geven aan kwalitatief goede zorg, afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt.

Dit geluid horen we niet alleen van de medisch specialisten; luister maar naar huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en andere medische professionals. Om de kwaliteit en betaalbaarheid van de medische zorg voor de patiënt te waarborgen, vinden medisch specialisten de dialoog met zorgverzekeraars, overheid en patiëntvertegenwoordigers wel van groot belang.

Bestaat niet het risico dat al het goede dat we de afgelopen jaren in de zorg hebben opgebouwd door de huidige structuur en organisatie van ons zorgsysteem teniet wordt gedaan door de toenemende invloed van de zorgverzekeraars? Als we dan toch een vergelijking willen maken binnen Europa: in hoeveel landen heeft de zorgverzekeraar de rol zoals de zorgverzekeraar deze in Nederland heeft of pakt?

In de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging van maart 2015 wordt geadviseerd onze gunstige positie ten opzichte van andere Europese landen in stand te houden, maar dat de zorgverzekeraar de rol moeten pakken die haar past en de medisch inhoudelijke discussie moet overlaten aan de medische professional.

Nederlandse gezondheidszorg opnieuw de beste van Europa

Er is ook een bericht in de nieuwsbrief opgenomen over de uitslag van een onderzoek. Het blijkt dat de Nederlandse gezondheidszorg opnieuw als beste van Europa uit de bus is gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP), een Zweedse niet-gouvernementele organisatie. Met een score van 898 van de mogelijke 1000 punten heeft ons land bovendien een record gehaald. Niet eerder vergaarde een land zoveel punten in de Euro Health Consumer Index. Op een tweede plaats komt, net als in 2013, Zwitserland met 855 punten, nipt voor Noorwegen met 851 punten.
Opvallend is dat Nederland is uitgelopen op de nummer twee. In 2013 bedroeg de voorsprong 19 punten, in 2014 was dat opgelopen tot 43 punten.
Sinds de grote hervorming in het zorgverzekeringsstelsel in 2006 blijven de Nederlandse prestaties zich ieder jaar verbeteren. Onder meer goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van consumenten liggen aan de basis van het succes.
Lees hier meer over in de nieuwsbrief. Daarin verder aandacht voor:

de invoering van de integrale tarieven in de medisch specialistische zorg. De bekostiging wordt eenvoudiger en er komt meer gelijkgerichtheid tussen het ziekenhuis en de medisch specialist;
Vanaf 2015 worden kosten van ziekenhuisbehandelingen via een integraal tarief vergoed. D.w.z. het ziekenhuis declareert alle behandelkosten en beslist vervolgens zelf hoe de inkomstn worden aangewend. Honoraria van vrijgevestigd specialisten worden niet langer apart gedeclareerd. Deze kosten moeten, net als de salarissen van het andere personeel in ziekenhuizen en kosten van gebouwen en apparatuur, betaald worden uit het integrale DBC-tarief voor de behandelingen.
De integrale bekostigingsvorm gaat gepaard met een nieuwe organisatiestructuur. Ziekenhuizen kunnen vanaf 2015 kiezen tussen vier organisatiemodellen, die elk een aparte vorm van samenwerking met medisch specialisten impliceert: 1. in loondienst van het ziekenhuis. 2. in een maatschap. 3. in een coöperatie. 4. participeren in een ziekenhuis;

overeenstemming verkorting DBC-tijd. Met ingang van 1 januari 2015 is de maximale looptijd van een DBC-zorgproduct verkort van 365 dagen naar 120 dagen. Door deze kortere doorlooptijd kunnen ziekenhuizen de geleverde zorg eerder declareren, waardoor eerder zicht verkregen wordt op de gemaakte zorgkosten. De branches van zorgaanbieders, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische centra, en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben recent overeenstemming bereikt over de wijze waarop de verkorting van de DBC-looptijd wordt verwerkt in de contracteringsafspraken;

financiële aangelegenheden;
diverse korte berichten die zicht geven op wat er in de medische wereld besloten, voorgeschreven en gesuggereerd wordt.

Klik hier voor nummer van maart 2015 van Natuurlijk in beweging.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer