Michiel Princen wint Persprijs Jacques van Veen

 

Op donderdag, 1 december 2016, was ik bij de uitreiking van de Persprijs Jacques van Veen, in de Koninklijke Industrieele Groote Club, gelegen aan de Dam te Amsterdam. Een historisch gebouw, waar in 1788 de Doctrina et Amicitia is opgericht, een leesgezelschap waarvan de meeste leden lid waren van de in dat jaar verboden patriottische club ‘Vaderlandsche Sociëteit’. Afkomstig uit de Amsterdamse koopmansstad, de rechterlijke macht, het notarisambt en de ambtenarenwereld. Het was een ontmoetingsplek waar revolutionaire comités werden gevormd.

Ik was daar als ambassadeur van het politieberoep en als Voortrekker van Stichting Beroepseer,
Er was echter nog een reden. Vorig jaar schreef ik voor deze stichting een recensie over het boek De gekooide recherche van Michiel Princen. De recensie staat onder de rubriek Aanbevolen Boeken II op deze site.

Via de uitgever Prometheus kreeg ik contact met Michiel Princen. Wij spraken af dat wij elkaar ergens in het land (bijv. bij een presentatie) zouden ontmoeten. Dat kwam er maar niet van. Totdat ik in een bericht van Michiel op internet las dat zijn boek, samen met vier anderen, genomineerd was voor de Persprijs Jacques van Veen. Niet de minsten, zo bleek.
De anderen waren:
Saskia Belleman voor haar verslaggeving in De Telegraaf en via Twitter.
Coen Verbraak en Daniëlle van Lieshout voor hun vierdelige documentaire ‘De Aanklagers’.
Wim van den Eijnden, die een boek schreef over de verkoop van een deel van Fortis aan een buitenlands consortium.
Paul Beek, Arjan van Engen en Wilko Brandsma van De Haaien die een televisieserie maakten over het dagelijkse werk van rechters.

Voorafgaande aan de uitreiking was er een forumdiscussie over de vraag: ‘Hoe transparant is de openbare rechtspraak?’ In het forum zaten:
Folkert Jensma, juridisch redacteur en commentator van het NRC Handelsblad;
Leo Neels, jurist en algemeen directeur van Itinera, een onafhankelijke denktank in België op het gebied van maatschappelijke vraagstukken. Hij doceert Media- en Communicatierecht aan de Universiteit van Antwerpen en is lid van de Senaat van de KU te Leuven;
Frank Visser, voorheen de rijdende rechter, was tot 2014 kantonrechter in Noord-Holland. Sinds 2016 is hij te zien in het nieuwe tv-programma ‘Mr. Visser doet uitspraak’ bij SBS6;
Miranda de Meijer, hoogleraar op de bijzondere leerstoel OM aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege het Parket-Generaal/Openbaar Ministerie;
Lottje van de Puttelaar, advocaat en partner bij Wybenga advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in familie- en jeugdrecht, gezondheidsrecht en strafrechts. Daarnaast is zij mediator.
Het debat werd geleid door Martijn de Greve.
Het werd een levendig debat waarbij al heel snel tegenover elkaar staande opvattingen ontstonden.
Verslag van het debat.

Na het debat nam de voorzitter van de juryvoorzitter Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad, het woord. De andere juryleden waren:
Marianne Bloos, hoofdofficier van het functioneel parket;
Jens van den Brink, advocaat, gespecialiseerd in mediazaken en werkzaam bij het kantoor Kennedy van der Laan;
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorheen hoofdredacteur van de Volkskrant;
Dirk Leestmans, journalist van onder meer het programma Panorama van Canvas en prijswinnaar in 2010;
Jeroen Smit, auteur van het boek ‘De Prooi’.
Juryrapport Persprijs Jacques van Veen

De lovende woorden van voorzitter Geert Corstens over de nominaties mondden uit in de bekendmaking van de winnaar. Dat bleek, tot grote verrassing van die winnaar, het boek ‘De Gekooide Recherche’ van Michiel Princen te zijn. Hij was totaal verbouwereerd.
Videofilm uitreiking prijs

Samengevat was het een bijzondere beleving om bij dit evenement aanwezig te zijn en om na afloop bij de borrel, in gesprek te gaan met allerlei bekende figuren die je geregeld aan de praattafels van Pauw, van Nieuwkerk, Tan en Jinek ziet zitten.
Ook mooi om kennis te maken met de vriendin van Michiel en zijn moeder. Zij waren natuurlijk apetrots op Michiel, die zijn emoties even niet te baas was toen hij de prijs kreeg overhandigd.

Foto’s en filmpje: Fotografie Peter Hilz BV Rotterdam. 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer