Presentatie boek Beroepstrots

Op 4 juni 2009 is Beroepstrots. Een ongekende kracht (Uitgeverij Boom, Amsterdam) verschenen: het nieuwe boek onder redactie van Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en Jos Kole. Het is de opvolger van het succesvolle boek Beroepszeer. Waarom Nederland niet goed werkt (2005). Het nieuwe boek is op 4 juni in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag gepresenteerd op het evenement ‘Beroepstrots: Denken, durven, doen’.

In het boek onder andere een interview met de topbestuurskundige Christopher Pollitt (Katholieke Universiteit van Leuven). Hierin zegt hij:

“Het gevaar is dat politici zich vooral richten op korte termijndoelen, bijvoorbeeld door een koersverandering aan te kondigen. Veel van dat soort veranderingen vergen echter meer tijd dan de periode dat dergelijke politici in functie zijn. Zij voelen echter sterk de druk om vooral te denken aan de eerstvolgende verkiezingen en de krant van morgen. Die haast en dat korte termijndenken staan haaks op de tijdschalen waarmee professionals op de werkvloer werken. Daar gaat het om cycli van veel langere duur, om langdurige inspanningen.
Voor mijn boek over tijd en beleid heb ik interviews gehouden met dokters. Ik herinner mij een arts in Brighton in een oud, koud en nat gebouw, heel deprimerend. De arts die ik sprak, maakte heel lange dagen. Hij had een klein, benauwd kantoortje vol met koffievlekken. Maar hij klaagde niet. Hij was een toparts. Zo’n arts is vaak tien jaar of langer aan een ziekenhuis verbonden. Hij heeft echter in toenemende mate te maken met mensen die invloed op zijn werk uitoefenen die een hele andere, veel kortere tijdshorizon hebben: consultants die even een paar weken of maanden komen en de organisatie omgooien, of managers en voorzitters van Raden van Bestuur die steeds weer ergens anders een andere functie aanvaarden.

In het ziekenhuis in Brighton, dat ik bestudeerd heb voor het boek, waren de doorlooptijden van het management twee jaar. De kwaliteit van het ziekenhuis was laag. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde snelheid waarmee managers en bestuurders van ziekenhuis wisselen zelfs om het jaar is. De professionals op de werkvloer hebben echter een veel langere tijdscyclus. Iedereen weet dat het vaak wel enige tijd kost voordat je in een nieuwe organisatie goed functioneert. In het begin moet je eerst wennen aan hoe dingen lopen, en je draai vinden.
Hoe kan management en bestuur goed zijn als het elk jaar of elke twee jaar verandert?”

Voor boek Beroepstrots ga naar: klik hier.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer