Leiden Law School symposium met Bonnie Honig over democratieverdediging
6 februari 2025 | 13:30 - 15:10
Symposium in Leiden op 6 februari 2025 met de bekende Canadees-Amerikaanse politiek filosoof Bonnie Honig.
Eredoctoraat Bonnie Honig
De Universiteit Leiden reikt in haar lustrumjaar drie eredoctoraten uit. Een van de drie ontvangers is democratiedenker en rechtsfilosoof Bonnie Honig. Zij krijgt het eredoctoraat op voordracht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Erepromotor is Bastiaan Rijpkema.
Ter ere van de uitreiking van haar eredoctoraat en de 450ste verjaardag van de universiteit en faculteit brengt Honig op 6 en 7 februari 2025 een bezoek aan Leiden. Op 6 februari organiseert de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een gesprek tussen Honig en drie Leidse onderzoekers: hoogleraar Griekse taal- en letterkunde Ineke Sluiter, universitair docent politieke theorie Matthew Longo en hoogleraar straf- en strafprocesrecht Jeroen ten Voorde. Titel: Opposing autocratization: sources of democratic resistance. A conversation with Bonnie Honig.
Programma
13:30 u – Welkomstwoord door decaan Suzan Stoter & introductie door Bastiaan Rijpkema
13:40 u – Bijdragen Ineke Sluiter, Matthew Longo, Jeroen ten Voorde met reactie van Bonnie Honig
14:55 u – Q&A met het publiek
15:10 u– Einde
Datum en tijd : Donderdag 6 februari 2025, van 13:30 – 15:10 uur
Plaats: Grotiuszaal, Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, Leiden
Aanmelden en meer info op Universiteit Leiden: www.universiteitleiden.nl/agenda/2025/02/in-gesprek-met-bonnie-honig
Publieke dingen – Democratie ontregeld, door Bonnie Honig, vertaling van Public Things. Democracy in Disrepair door Menno Grootveld, uitgeverij Boom, 2025: www.boom.nl/auteur/110-23438_Honig/100-18772_Publieke-dingen
«In deze essays stel ik dat de democratie geworteld is in een gemeenschappelijke liefde voor, antipathie tegen en betwisting van publieke dingen. Zonder publieke dingen wordt gezamenlijke actie onmogelijk gemaakt, en worden de tekens en symbolen van het democratische leven van hun vitaliteit ontdaan. In de Verenigde Staten moet de president een vlaggenspeld dragen, zo lijkt het, maar de betekenisvolle kracht van die speld wordt geschraagd door een nationaal parksysteem, publieke begraafplaatsen, openbaar onderwijs en nog veel meer. Zonder zulke publieke dingen wordt de democratie gereduceerd tot procedures, opiniepeilingen en politiewerk, allemaal noodzakelijke, maar zeker niet voldoende voorwaarden voor een democratisch leven.»