Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mentale weerbaarheid in het lokaal bestuur

11 oktober 2018 @ 12:00 - 17:00

Mentale weerbaarheid in het lokaal bestuur. Inspiratiemiddag voor ambtenaren, bestuurders en raadsleden, op 13 september 2018 in Den Bosch en op 11 oktober 2018 in Zwolle.

Of het nu om ambtenaren, bestuurders of raadsleden gaat, ze hebben gemeen dat ze functioneren binnen de lokale samenleving. Hun beleid en hun besluiten treffen mensen direct. Dat heeft voordelen en nadelen. De lijntjes zijn kort, de ambtenaren en bestuurders bekend en benaderbaar, de gezichten bekend en de belangen groot. Tegelijkertijd wordt het beleid daardoor ook vaak persoonlijk. Ambtenaren en bestuurders worden persoonlijk aangesproken op de effecten van het beleid. Door collega-bestuurders en door mensen die onderwerp zijn van het gevoerde beleid.

Voor de lokale ambtenaar en bestuurder is het zaak om zich mentaal weerbaar op te kunnen stellen. Ondanks langdurige en soms slopende processen, machtsspelletjes en stevige en soms intimiderende reacties van burgers moeten de lokale bestuurders en ambtenaren hun rug recht houden en staan voor de lokale zaak, ook als niet iedereen daar blij mee is. Wie niet weerbaar is, loopt de kans onder deze druk te bezwijken.

Hoe kunnen ambtenaren en bestuurders ervoor zorgen dat zij voldoende mentale weerbaarheid opbouwen om overeind te blijven in de gemeentelijke organisatie. Hoe gaan ze om met agressieve en intimiderende burgers? Welke aanpak is in welke situatie geschikt? Daarover gaat deze inspiratiemiddag Mentale weerbaarheid in de gemeente.

Het debat wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur in samenwerking met IZA: de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies en waterschappen.

Dagvoorzitter is Eric de Kluis.

Programma

12.00 Ontvangst met Lunch
13.00 Welkomstwoord Eric de Kluis, hoofdredacteur Binnenlands Bestuur
13.15 Opening door burgemeester, wethouder of gemeentesecretaris
13.30 Agressie en geweld in de gemeente. Presentatie door Peter Kanne van I&O Research. In opdracht van Binnenlands Bestuur geeft I&O Research inzicht in de trends rond agressie en geweld tegen ambtenaren en bestuurders.
14.00 Weerbaarheid in de gemeente. John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, over mentale weerbaarheid onder ambtenaren en lokale politieke ambtsdragers.
14.30 Pauze
15.00 Keuze tussen twee workshops. Onder begeleiding van trainingsacteurs wordt geoefend met:

Stress van buiten: Agressie en bedreiging vanuit de samenleving
Hoe ga je daarmee om, welke vormen zijn agressie en bedreiging zijn er, welke aanpak is in welke situatie geschikt?

Stress van binnen: Stressbestendigheid en weerbaarheid tegen druk van binnenuit
Hoe blijf je bij als volksvertegenwoordiger bij eigen mening tegen de groepsdruk in.

16.00 Mentale weerbaarheid en sociale veiligheid: Onder begeleiding van React Advies en Training leert u hoe om te gaan met conflicten die uit de hand dreigen te lopen en leert u enige basisvaardigheden uit de vechtsport om conflicten te hanteren en uw veiligheid te behouden.
17.00 Netwerkborrel

Data en locaties

Donderdag 13 september 2018 in Gemeente ‘s-Hertogenbosch
of
Donderdag 11 oktober 2018 in Gemeente Zwolle

Toegang gratis, inclusief lunch

Aanmelden en meer info bij Binnenlands Bestuur, journalistiek nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders: www.binnenlandsbestuur.nl

Gegevens

Datum:
11 oktober 2018
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zwolle
Nederland

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer