Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Laat het los. Stoïcijnse lessen tegen het stressen

2 december 2024 | 20:00 - 21:30

Lezing en gesprek Laat het los. Stoïcijnse lessen tegen het stressen op 2 december 2024, georganiseerd door Radboud Reflects en Anchoring Innovation, Radboud Universiteit. Met filosoof Robert Vinkesteijn en psycholoog Daniela Becker.

Wil je beter omgaan met kritiek, je vrije tijd goed benutten of minder frustratie ervaren door trage technologie? Doe als een stocïcijn: laat los wat buiten je macht ligt en vindt innerlijke rust.  Stoïcijnse zelfhulpboeken van auteurs als Ryan Holiday vliegen de winkels uit, en op de socials scoren uitspraken van Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius heel goed. Waarom hebben we nu weer zo’n behoefte aan hun lessen? En verhoogt het stoïcijnse leven je welzijn, of is kun je beter regelmatig toegeven aan ergernissen en verlangens?

Laat los wat buiten je macht ligt

‘Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt,’ schreef de stoïcijnse filosoof Epictetus. Het is misschien wel de bekendste uitspraak uit de stoïcijnse filosofie, maar zeker niet de enige. Hun filosofie bestond uit meer dan een verzameling inspirerende uitspraken. Wat onderwezen de stoïcijnen precies en waarom blijven hun wijsheden zo relevant? Wat voor leven hadden de stoïcijnen zelf? Komt de ‘nieuwe Stoa’ die we vinden op @StoicReflections op Instagram, @Daily stoic op TikTok en in bestsellers overeen met de oorspronkelijke inzichten, of kiezen influencers en auteurs de lessen die toepasbaar zijn op het leven van nu?

Ondanks dat de stoïcijnse inzichten eeuwenoud zijn, lijken ze geschreven voor onze tijd. Of het nu gaat over de meningen van anderen, zelfontplooiing, trage telefoons of vertraagde pakketjes; de stoïcijnse leer komt van pas. Stel je voor: je pakketje is vertraagd vanwege drukte rondom de feestdagen. De bezorgtijd ligt buiten jouw controle, dus kun je het best besluiten om kalm te blijven en contact op te nemen met de bezorgdienst voor updates. Of is dat te simpel? Je had je er op een eerder moment voor kunnen kiezen om je bestelling zelf op te halen, of een ander cadeau te kiezen. Hoe bepaal je wat binnen je macht ligt en wat erbuiten ligt? Is dat wel zo eenvoudig?

Meer zelfcontrole, minder geluk?

Een vrijer en gelukkiger bestaan: doe en denk als een stoïcijn en het zou binnen handbereik liggen. Hoe maakt het stoïcisme ons gelukkiger? Het klinkt logisch dat loslaten wat buiten je macht voor innerlijke rustig zorgt, maar moeten we echt streven naar zoveel controle over onze emoties en verlangens? Is dat wel gezond? Van de stoïcijnen mag je best wel eens irritatie, geluk of boosheid voelen, maar vermindert het trainen van zelfcontrole niet je vermogen om de teugels te laten vieren wanneer dat nodig is? Verhoogt het bezig zijn met welzijn en rust wel écht voor meer welzijn en rust?

Na hun lezing gaan  psycholoog Daniela Becker en filosoof Robert Vinkesteijn met elkaar in gesprek.

Over de sprekers

Robert Vinkesteijn  is filosoof aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen de filosofie en de wetenschappen in de Grieks-Romeinse oudheid. Hij behaalde zijn PhD in 2020 met een studie naar het werk van Galenus van Pergamon.

Daniela Becker is psycholoog aan de Radboud Universiteit. Ze bestudeert de ervaring en consequenties van conflicten op het gebied van zelfcontrole, motivatie en besluiten nemen. Op het moment  richt ze zich op de voordelen van genieten in het hier en nu, ten opzichte van het streven naar langetermijndoelen.

Datum en tijd: Maandag 2 december 2024, van 20:00 – 21:30 uur
Entree:
Gratis voor studenten en scholieren en Radboud Reflectsabonnees; anderen € 5,00 of  € 7,50

Aanmelden en meer info op Radboud Universiteit: www.ru.nl/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects/agenda/laat-het-los-stoicijnse-lessen-tegen-het-stressen

Radboud Reflects: www.ru.nl/studenten/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects/over-ons

Anchoring Innovation: www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/anchoring-innovation

 

Gegevens

Datum:
2 december 2024
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie: