Reactie op nieuwe pogingen vrije zorgverlenerskeuze af te schaffen. Bepaalt voortaan alleen zorgverzekeraar met wie contract wordt afgesloten?
Herman Suichies heeft een uitstekende reactie gegeven op het opinieartikel Frauduleuze zorgcowboys zijn alleen te bestrijden met minder keuzevrijheid van André den Exter in de Volkskrant. Den Exter is hoofddocent gezondheidsrecht aan de Erasmus School of Law, Rotterdam. Deze stelde dat frauduleuze zorgcowboys alleen te bestrijden zijn met minder keuzevrijheid voor de burger. Den Exter wil de zorgverzekeraar de vrije hand geven waar de burger zijn of haar zorg mag halen; de vrije-zorgkeuzepolis moet afgeschaft. Alleen nog naturapolissen, waarbij de zorgverzekeraar bepaalt met wie een contract wordt afgesloten en welke zorgaanbieder of zorgverlener de zorg mag verlenen.
Helft misbruikers is gecontracteerd
Herman Suichies is oud-huisarts en oud-bestuurder van beroepsvereniging VP Huisartsen. Hij schrijft:
“Het beeld dat wordt geschetst van talloze niet-valide en op geld beluste aanbieders die dringend maatregelen behoeven, zoals een wetswijziging, klopt niet. Het gaat om een marginale, zeer kleine groep. Duidelijk is ook dat bijna de helft van de ‘misbruikers’ gewoon gecontracteerd is. Dat roept onmiddellijk vragen op over de controlerende functie van de zorgverzekeraars. Hoe kan dat eigenlijk?
Zorgverzekeraars zijn blijkbaar niet in staat betere contracten aan te bieden, ofwel gecontracteerden goed te controleren op excessieve winsten. Van het stimuleren van contracteren, zoals afgesproken, is dus niets terechtgekomen. Met name kleinere zorgaanbieders krijgen geen contract met de zorgverzekeraar, hoe graag ze dat ook willen.
Het beperken van de principiële vrije zorgverlenerskeuze van burgers om een paar promille fraude te bestrijden is dan ook buitenproportioneel en geeft alleen maar meer sturingsmacht aan zorgverzekeraars die, gezien de voorkomende fraude bij gecontracteerde zorgaanbieders, hun werk gewoon niet goed doen”.
Het is onfatsoenlijk en ondemocratisch maar te blijven stoken
Het is onbegrijpelijk dat de zorgverzekeraarslobby voortdurend probeert de vrije zorgverlenerskeuze uit te bannen door elke kans aan te grijpen om ongecontracteerden te criminaliseren.
In 2014 is een wetsvoorstel dat de vrije zorgverlenerskeuze zou afschaffen door de Eerste Kamer weggestemd. Dit gebeurde na een enorme maatschappelijke actie, waar een Manifest voor behoud van vrije artsenkeuze werd overhandigd aan de Eerste Kamer. Dit werd ondersteund door circa zeventig maatschappelijke organisaties die samen ruim 5,5 miljoen Nederlanders vertegenwoordigen. Ook tekenden bijna 160 duizend Nederlanders persoonlijk een petitie.
Het is onfatsoenlijk en ondemocratisch om daarna maar te blijven stoken. Van wetenschappers mag verder verwacht worden dat ze zich aan feiten houden: het probleem dat Den Exter beschrijft doet zich net zo goed voor bij gecontracteerde als ongecontracteerden.
Opinie: Fraude van zorgcowboys is geen reden om vrije zorgkeuze af te schaffen, door Herman Suichies, de Volkskrant, 10 november 2021: www.volkskrant.nl
Opinie: Frauduleuze zorgcowboys zijn alleen te bestrijden met minder keuzevrijheid, door André den Exter, de Volkskrant, 8 november 2021: www.volkskrant.nl
Manifest Vrije artsenkeuze namens 5,5 miljoen Nederlanders naar Eerste Kamer, Blogs Beroepseer, 8 december 20214: https://beroepseer.nl
Steun Stichting Handhaving Vrije artsenkeuze in actie tegen feitelijke afschaffing vrije artsenkeuze en absolute macht zorgverzekeraars, Blogs Beroepseer, 23 april 2020: https://beroepseer.nl
Afbeelding bovenaan is van Mohamad Hassan
Reacties (1)
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hey Thijs, goed stuk. Ik ben het eens dat het onfatsoenlijk en ondemocratisch is om maar te blijven stoken, maar het afschaffen van de vrije artsen keuze lijkt nu toch weer in voorstellen terug te komen. Tijd om weer in de pen te klimmen en/of het manifest af te stoffen?