Volkskrant tendentieus over medisch specialisten
Vandaag een merkwaardig stukje in de Volkskrant.
De titel ‘Ab Klink moet op zoek naar een list’. Hier wordt de achtergrond belicht van de plannen van de minister van Volksgezondheid om de marktwerking in de ziekenhuizen sterk uit te gaan bouwen. Hij gaat van het momentum van de crisis gebruik maken om de marktwerking nu echt flink door te zetten. Hij moet alleen nog een list verzinnen om andere (coalitie-)partijen over de streep te krijgen…
Het artikel bevat een vreemd stukje waarin verslag wordt gedaan van het gevecht van de minister met de machtige medische specialisten. Volkskrant-journalist Gijs Herderscheê schrijft over deze specialisten:
“Die vormen een nauwelijks te controleren machtsblok. Ze verantwoorden zich intern vaak niet voor de kwaliteit van hun werk, en hebben zo veel macht, dat ze bij een conflict de directie kunnen laten ontslaan. Dit komt zo vaak voor, dat de gemiddelde ziekenhuisdirecteur slechts 2,8 jaar in functie is.
Verder is er niet of nauwelijks greep op de salarissen van de specialisten. Klink zit met een tegenvaller van 400 miljoen euro, doordat hun lonen in 2008 veel hoger uitvielen dan voor dat jaar was begroot. Sommige radiologen krikten hun beloning op tot een miljoen euro, en er zijn neurologen die vorig jaar 700.000 euro incasseerden.
Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vastgestelde tarieven voor behandelingen. Artsen die een diagnose stellen, weten hoeveel een behandeling hen oplevert. Bij patiënten met hartklachten kunnen zij kiezen tussen ‘thoractorale klachten’, die voor 1.635 euro staan geboekt, of voor een ‘instabiele angina pectoris’ ter waarde van 3.506 euro. Door de ziekenhuizen over de tarieven te laten onderhandelen, wil Klink deze excessen aanpakken”.
Dit is een merkwaardig stukje omdat hier allerlei onjuiste causale verbanden worden gelegd en de beroepsgroep op een zeer tendentieuze manier wordt weggezet.
Even in een aantal punten:
1. Waaruit blijkt dat medisch specialisten zich intern ‘vaak’ niet verantwoorden voor hun werk?
2. Wie zegt dat de snelle omloopsnelheid van ziekenhuisbestuurders te wijten is aan de macht van de specialisten? Het is minstens even waarschijnlijk of nog waarschijnlijker dat hierbij (vaak) andere factoren een rol spelen: zwakke bestuurders, carrièrisme, en een omgeving waar het wantrouwen in ziekenhuizen frequent wordt gevoed.
3. Het meest venijnig is de suggestie die wordt gedaan dat er door specialisten voor 400 miljoen is gefraudeerd. Blijkbaar is hiervoor voldoende te zeggen dat sommige…. en wat hoge bedragen te laten vallen….
4. Dat hier sprake is van fraude blijkt uit de bewering dat artsen fictieve DBC’s declareren die substantieel meer geld in het laatje brengen.
Zijn artsen voor fraude vervolgd? Waarop is deze beschuldiging gebaseerd?
Dit achtergrondstukje van Herderscheê is ver onder de journalistieke maat. Het is de Volkskrant als kwaliteitskrant onwaardig. Als je ‘achtergrond’ boven een stukje zet kan je niet zomaar wat suggestieve beweringen achter elkaar plakken: een beroepsgroep verdacht maken zonder hoor en wederhoor. Waarom worden hier geen bronnen genoemd?
Is de Volkskrantjournalist hier soms his Masters Voice? Is dat soms de list van Klink?
Het ‘stukje’ doet volstrekt onrecht aan al die specialisten in Nederland die dag in dag uit hun werk naar eer en geweten doen. Een kwalijke en treurige zaak.
Het lijkt mij dat de Orde van Medisch Specialisten en de KNMG dit niet zomaar kunnen laten passeren.