Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Representativiteit van vakbonden

11 april 2019 @ 15:00 - 17:00

Donderdag 11 april 2019 Themamiddag over representativiteit van vakbonden.

De themabijeenkomst zal worden ingeleid door Niels Jansen (Universiteit van Amsterdam) die onlangs over dit onderwerp een proefschrift heeft geschreven: Een juridisch onderzoek naar de representativiteit van vakbonden in het arbeidsvoorwaardenoverleg. Daarna komt Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV,  aan het woord over de visie van de FNV.

Op deze bijeenkomst staan twee vragen centraal:

1.  In welke mate is een gebrek aan representativiteit van vakbonden een probleem?
2. Moeten de formele criteria ten aanzien van representativiteit van vakbonden bij cao onderhandelingen worden aangepast?

Met de gestage daling van het ledental van vakbonden nemen de twijfels over de representativiteit van vakbonden toe. Het gaat dan niet alleen om het feit dat vakbonden een steeds kleiner deel van de werkzame bevolking organiseren, maar ook dat die leden steeds minder een afspiegeling vormen van de beroepsbevolking. In het ledenbestand van vakbonden zijn oudere witte mannen met een vaste voltijdbaan sterk oververtegenwoordigd. Formeel spelen het ledental en de representativiteit daarvan in de Nederlandse arbeidsverhoudingen nauwelijks een rol.
Ook een vakbond met slechts enkele leden kan een cao afsluiten als de werkgevers(organisatie) daartoe bereid is. Maatschappelijk zou het draagvlak voor cao’s of voor de algemeen verbindende verklaring echter kunnen afbrokkelen als vakbonden als steeds minder representatief worden gezien. Waarom zou een cao aan een hele sector moeten worden opgelegd als de vakbonden die de cao hebben ondertekend maar een kleine minderheid van de werknemers in die sector vertegenwoordigen? Vakbonden kunnen daar als argument tegenover stellen dat ook niet-vakbondsleden doorgaans veel vertrouwen stellen in vakbonden, zodat het ledental geen goede indicatie biedt van de representativiteit en de legitimiteit van de vakbond.

Datum en tijd: Donderdag 11 april 2019, van 15.00 – 17.00 uur
Plaats: De Burcht, H. Polaklaan 9, Amsterdam
Entree: Gratis

Aanmelden bij De Burcht: bijeenkomst@deburcht.org

Voor meer info en volledig programma van de themabijeenkomst van 11 april: www.deburcht.nl

Deze themabijeenkomst is onderdeel van het project Goede tijden (na) slechte tijden? In dit project van het Wetenschappelijk Bureau voor de vakbeweging (WB) De Burcht, staat onderzoek naar en opinievorming over de positie en strategie van de vakbeweging in Nederland centraal. Zie: https://www.deburcht.nl/wetenschappelijk-bureau/opinie

 

Gegevens

Datum:
11 april 2019
Tijd:
15:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer