Wethouder Groeneveld woonde met 150 collega’s begrotingsdebat jeugdzorg bij in Tweede Kamer

Wethouder Jakobien Groeneveld uit Zoetermeer

Circa 150 wethouders uit heel Nederland hebben in de Tweede Kamer in Den Haag op maandag 18 november 2019 het debat gevolgd in de commissievergadering Jeugd en aanverwante zaken van de begrotingen VWS en J&V 2020. Daarbij aanwezig waren minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (VWS) en Sander Dekker voor Rechtsbescherming (J&V).
“Een unicum”, aldus een van de wethouders. De jeugdzorgwethouders wilden met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren naar behoren te leveren.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid.
Gebleken is nu dat er gemeenten zijn die niet in staat zijn kinderen met ernstige problemen tijdig te helpen, aldus een op 8 november 2019 gepubliceerd rapport van de inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en voor Justitie en Veiligheid
Veel gemeenten kampen met begrotingstekorten door de hoge kosten voor de jeugdzorg. Jeugdzorginstellingen kunnen met de huidige tarieven nauwelijks het hoofd boven water houden. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in administratieve rompslomp.

Naar aanleiding van het rapport kondigde minister De Jonge kort na publicatie aan dat hij wilde bijsturen. Het Kabinet gaat bepalen welke taak een zorg van de gemeente blijft en welke van de regio.
Jeugdzorgwethouders zijn huiverig voor weer nieuwe wijzigingen in het stelsel. Dat de jeugdzorg niet goed functioneert ligt niet aan de gemeenten, vinden zij. De transitie van jeugdzorg naar gemeenten is in de praktijk een fikse bezuiniging gebleken.

Een van de aanwezige wethouders in Den Haag die tegen nieuwe plannen is, is Jakobien Groeneveld uit Zoetermeer. Zij reageert op de plannen van minister De Jonge in een interview met TV West: “Jaar in jaar uit hebben we aandacht gevraagd als gemeente hiervoor. Elke keer zeiden we tegen het kabinet: nieuwe taken betekent ook genoeg geld om die uit te kunnen voeren”.

Zorgwethouder Jakobien is tegen de plannen voor de jeugdzorg, TV West, 18 november 2019: www.omroepwest.nl/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer