Rebecca MacKinnon: We kunnen terrorisme bestrijden zonder onze democratie prijs te geven

rebecca mackinnon thumbDe Amerikaanse Rebecca MacKinnon is groot voorvechtster van internetvrijheid. In haar TED-lezing*) vertelt ze over de kans dat we de strijd tegen extremisme en demagogie verliezen als we het internet en de media gaan censureren. Daarmee verliezen we ook democratische waarden. Volgens haar zijn versterking van encryptie van digitale communicatie en activisme middelen om terrorisme te bestrijden.

Ze doet een beroep op regeringen om journalisten en activisten die strijd voeren tegen extremisten beter te beschermen in plaats van hen het zwijgen op te leggen of in de gevangenis te zetten.
Met Ethan Zuckerman richtte MacKinnon eind 2004 Global Voices op, een gemeenschap van meer dan tweehonderd bloggers van over de hele wereld die samen vertalingen en verslagen verzorgen van weblogs en burgermedia uit alle windstreken, met speciale aandacht voor stemmen die normaal gesproken niet aan het woord komen in de internationale reguliere media. Global Voices heeft ook een site in het Nederlands.

Een probleem op het internet is de verspreiding van extremistische inhoud. Facebook, YouTube en Twitter, om enkele bedrijven te noemen, zeggen dat ze honderdduizenden stukjes tekst met extreme inhoud hebben verwijderd en soortgelijke accounts hebben gedeactiveerd. Ze doen dat op een volslagen ondoorzichtige manier. Het verontrustende is dat hun werkwijze gepaard gaat met zg. collatoral damage, bijkomende schade, ofwel niet voorziene en ongewenste neveneffecten. Onschuldige mensen worden de dupe, zoals een verslaggever voor Radio France International wiens Facebook-account werd gedeactiveerd vanwege een vlag van ISIS die als illustratie diende bij een verhaal over ISIS. Hij maakte geen reclame voor ISIS. Sites met de naam Isis worden gedeactiveerd of verwijderd. Isis is de naam van een godin uit de Egyptische mythologie.
We moeten er alles aan doen, aldus MacKinnon dat overheid en bedrijven de rechten van deze mensen beter beschermen.

Het is ook nodig ons wat meer bewust te worden van de invloed van onze eigen persoonlijke keuzes, zowel als consument als op zakelijk gebied. Als we het nieuws een beetje volgen, wordt wel duidelijk dat we ons niet genoeg inzetten voor democratische waarden. We kunnen zelf wel wat meer verantwoordelijkheid nemen. Door ons bijvoorbeeld aan te sluiten bij of op z’n minst actief ondersteuning te bieden aan het groeiende netwerk van personen en groepen die vechten voor sociale rechtvaardigheid, verantwoordingsplicht van de regering, de mensenrechten, de persvrijheid, duurzaamheid en milieu, en een vrij en open internet in de hele wereld. MacKinnon is ervan overtuigd dat we het uiteindelijk winnen van de digitale netwerken van extremisme, demagogie en haat.

Rebecca MacKinnon: We can fight terror without sacrificing rights, TED Talk op video, september 2016. Met Nederlandse ondertiteling.
Duur video: 11 minuten.
Er is een transcriptie in het Engels beschikbaar. www.ted.com/talks/rebecca_mackinnon

*) Meer info over TED-lezingen en conferenties: www.ted.com

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer