header2

citaat lama anagarika govinda


 

Wim van de Merwe

wim_van_de_merwe_2Wim van de Merwe (1951) was tot oktober 2016 vmbo-docent metaaltechniek op de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. In alle veertig jaren van zijn loopbaan heeft hij zich een enthousiast pleitbezorger voor technisch onderwijs getoond. Steeds weer bedacht hij nieuwe plannen om het te promoten, ook bij de overheid. Hij ontving dan ook regelmatig hoog bezoek op school, zoals in november 2006 van minister-president Balkenende en in 2010 van de heer Wientjes, voorzitter VNO/NCW, en van de ministers Cohen en Plasterk.

Een van zijn bijdragen om jongeren nog meer te interesseren voor techniek was het organiseren van de Metaalontdekkingsdagen voor groep 8 van basisscholen in Rijssen. De kinderen bezoeken bedrijven in de regio en kunnen met eigen ogen zien wat techniek inhoudt.

Een hoogtepunt van al zijn inspanningen vormen voor Van de Merwe de junior Vakkanjerwedstrijden voor metaal- en elektrotalenten. Hij presteerde het om vanaf 2007 vier keer op rij met zijn leerlingen Nederlands kampioen lassen te worden.
Op de vraag waarop hij het meest trots is, antwoordde hij: “Dat ik elk jaar weer uit een leerling iets haal van wie anderen denken: dat redt die jongen niet”.

Al is hij nu met pensioen, Van de Merwe gaat niet nietsdoen. Integendeel. Hij blijft lasdocent aan de avondschool en activator van de Vakkkanjers van het VMBO en het MBO. Daarnaast is hij ambassadeur van Techniek Talent, een samenwerkingsverband van technische sectoren dat jongeren enthousiast maakt voor de techniek. Ook is hij coördinator lassen voor de Skills Heroes vakwedstrijden voor MBO’ers

 

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design