header2

citaat lama anagarika govinda


 

zaterdag, 08 april 2017 08:00

Nieuwe structuren in de zorg: Kleinschaligheid op grote schaal

Beoordeel dit artikel
(3 stemmen)

omslag medz 2 april 2017Kleinschaligheid - bekeken vanuit verschillende ervaringen in zowel binnen- als buitenland - is het thema van het april-nummer 2017 van MedZ, het tweemaandelijkse vakblad voor de praktijkhoudende huisarts.

Op pagina 13 staat een artikel over zorgverzekeraar ENO. De meeste zorgverzekeraars zijn dol op grootschaligheid, want dat organiseert zo makkelijk. ENO niet. Deze regionale zorgverzekeraar, vooral bekend van Salland Zorgverzekeringen, gelooft in kleinschaligheid en koestert die ook. Jos Peeters, directeur Zorginkoop en Commercie, gaat voor korte lijnen en persoonlijk contact: “Wij kennen onze zorgverleners bij naam en toenaam”.

En hoe gaat dat met kleinschaligheid binnen het ziekenhuis? Bestuurslid Herman Suichies van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen vertelt over zijn ervaringen bij het Orthopedisch Centrum Oost-Nederland (OCON), een soort Zelfstandig Behandel Centrum binnen het ziekenhuis in Hengelo, waar hij onlangs een nieuwe knie kreeg. Daar behandelen ze zeshonderd nieuwe knieën per jaar, een unieke plek in Nederland. OCON is geboren uit frustratie over de lange lijnen in het ziekenhuis waar eigen ideeën over het verbeteren nooit doorkwamen. Waar bezuinigingen - door slimme efficiënte oplossingen - in de grote ziekenhuispot verdwenen, en waar het aanschaffen van innovatieve zaken eindeloos duurde. Nu koopt OCON deze zelf in. Wel via de ziekenhuisorganisatie maar zonder vertraging, met hogere procesefficiëntie en minder management. De organisatie deed Suichies denken aan het Buurtzorgmodel in de thuiszorg.

Draait men kleinschaligheid definitief de nek om?

In Alaska heeft de transitie naar kleinschaligheid in de zorg tot imposante resultaten geleid. Daar was de eerstelijns gezondheidszorg voor de inheemse Indianen vroeger slecht geregeld. Er was een log bureaucratisch systeem, bestuurd vanuit Washington waarbij Indianen begunstigden waren van de Indian Health Service. Met ontevreden patiënten en zorgverleners. Dat wijzigde radicaal met het ontstaan van het NUKA system of care, dat gemaakt, gemanaged en in bezit is van de Indianen en dat zorgt voor het fysieke en geestelijke welbevinden van hun klanten. De klanttevredenheid ligt op 94 procent.

Eelke van Ark stelt in haar artikel de vraag of de huisarts een managementorganisatie nodig heeft om samen te werken binnen de eerste lijn? Ondertekenaars van het hoofdlijnenakkoord (2013) willen honderden miljoenen euro’s inzetten voor nieuwe organisatievormen die de huisartsenzorg in de toekomst een heel ander gezicht gaan geven. Draait men daarmee kleinschaligheid definitief de nek om? In een nieuw plan van aanpak ter versterking van de eerste lijn is sprake van een nieuwe regio-organisatie die een gebied met honderd tot tweehonderd huisartsen omvat met tien- tot twintigduizend patiënten.

Een ander geluid

Een ander geluid laten Thijs Jansen en Corné van der Meulen van Stichting Beroepseer horen in hun vaste column. Zij beweren dat de transitie naar meer kleinschaligheid onomkeerbaar is. Protestacties hebben tot een breed gedeeld besef geleid dat in de zorg nieuwe organisatiestructuren nodig zijn. De huidige focus op grootschaligheid, doelmatigheid en afvinklijsten, lijkt niet langer houdbaar. De tijd is rijp voor ‘kleinschalige zorg’.

In het februari-nummer van MedZ schreef longarts Sander de Hosson over zijn strijd voor goede palliatieve zorg. In dit nummer brengt hij een ode getiteld Fantastisch aan de verpleegkundigen. Zij zijn de ruggegraat van de (menswaardige) zorg.

Lees hier MedZ no 2, april 2017:
https://issuu.com/appr-naarden/docs/boek_medz2_58ce6aee6423d3

1 Reactie

 • Reactielink Pascale Hendriks zondag 16 april 2017 15:03 Door Pascale Hendriks

  Heb de Medz artikelen gelezen en ben het in grote lijnen eens. Zoals O&I nu bedacht is leidt het alleen maar tot nog meer managers.
  Er is echter wel een probleem op te lossen en dat gaat om de enorme hoeveelheden tijd die actieve huisartsen steken in overleggen over en met patiënten in hun wijk, overleggen met zorgverleners rondom de praktijk, overleggen en meedenken over regionale samenwerking, overleggen over toekomst van ketenzorg.
  Een flinke groep actieve huisartsen heeft hiermee qua tijdsinvestering een 2e baan, die onbetaald en in vrije tijd uitgevoerd wordt.
  Deze overleggen kunnen niet overgenomen worden door managers in de regio, ook niet door praktijkmanagers. Omdat wat nodig is per wijk en per praktijk verschillend is. En omdat de huisarts de patiënt kent en de manager niet.
  Er zijn naar mijn idee geen "betaaltitels" nodig voor organisaties die de zorg aan het managen zijn, maar betaaltitels voor de huisartsen die deze zaken uitvoeren. Zo betaal je de betrokken huisartsen en stimuleer je de nu nog niet betrokken huisartsen om ook mee te doen.

  Voor de huisartsenzorg in totaal zal dat vele malen goedkoper zijn dan het huidige O&I voorstel van Ineen.

  Daarnaast, over de medisch inhoudelijke kant, de chronische zorg in het geheel, zijn we in de regio Zuid-Kennemerland (Haarlem) bezig een model te ontwikkelen dat recht doet aan zorg op maat. Ook daar voldoet de huidige financiering niet die max voor een dubbel consult mogelijkheid biedt.

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design