header2

citaat lama anagarika govinda


 

dinsdag, 04 april 2017 12:31

Kan informateur Schippers de wensenlijst van het zorgveld nog overzien?

Beoordeel dit artikel
(3 stemmen)

Blog van Anton Maes, huisarts:

Wat denkt u, zou de informateur nog oogcontact kunnen hebben met de onderhandelaars van de vier politieke partijen, indien alle rapporten en brieven voor het nieuwe kabinet op haar bureau op een grote stapel worden gelegd? Met hun wensen en adviezen hoe het anders moet in de BV Nederland. Laat ik mij hier beperken tot een aantal verzoeken richting de informateur vanuit de zorg.

Wensenlijst

De Patiëntenfederatie Nederland benoemt de personeelstekorten in de verpleeghuiszorg. De NZa meldt dat uitvoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg (ZiN) 1,3 miljard gaat kosten. Het CPB meldde eerder dat een bezettingsnorm van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners een structurele investering vergt van 3,1 miljard.
De DVN wil patiënten met diabetes hun Eigen Risico teruggeven. De Patiëntenfederatie wil dat de Tweede Kamer zelf met een initiatiefwet komt om het Eigen Risico af te schaffen of te verlagen. De KNMG vindt de ‘voltooid-leven’ wet onwenselijk.
In de LHV Position Paper wordt gepleit voor praktijkverkleining. In de eerste lijn (VELO) wordt de nadruk gelegd op substitutie, net als in de Handreiking FMS met LHV.
Beweging Het Roer Moet Om wenst reparaties en noemt dat een Herstelwet.
In Agenda voor de Zorg vragen veel partijen met zeven speerpunten te investeren in vernieuwende zorg.
V&VN wenst investeringen in integrale zorg en preventie. De GGZ vindt dat ROM-data niet meer naar de SBG moeten. De Transitie Autoriteit Jeugdzorg benoemt schokkende knelpunten uitvoering Jeugdwet, o.a. liquiditeitsproblemen. De VGN stelt in haar Monitor Sociaal Domein dat in 43% van de gemeenten de tarieven voor Wmo en Jeugdwet niet kostendekkend zijn.
Werkgevers van Nederland willen in hun rapport NL Next Level ontschotting en toepassen in de zorg van meer technologie. Etcetera etcetera …

Saillant detail

Een deel van de wensen kost geld. Maar DNB-president Knot, een van de zes toezichthouders in de zorg, heeft de onderhandelaars en informateur verteld dat hij vindt dat het nieuwe kabinet niet teveel geld moet uitgeven.
Een deel van deze wensen is nieuw. Maar ook een deel van deze wensen zijn het rechtstreekse gevolg van de consequenties van het VWS-regeringsbeleid van de afgelopen jaren. En laat nu juist de huidige informateur zes jaar ministerieel verantwoordelijk zijn geweest voor dat beleid. Toch een saillant detail. De uitkomst van het verzilveren van wensen is dan ook nog ongewis.

Kan informateur Schippers de wensenlijst van het zorgveld nog overzien? Blog van Anton Maes, praktijkhoudend huisarts, in Huisarts Vandaag, 2 april 2015: http://huisartsvandaag.nl

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design