header2

citaat lama anagarika govinda


 

woensdag, 16 mei 2018 13:50

Landelijke protestactie van vier dagen tegen besparingen op universiteiten begint op 22 mei 2018

Beoordeel dit artikel
(3 stemmen)

Universiteitsmedewerkers en studentenclubs gaan in de periode 22 tot en met 25 mei 2018 protesteren tegen de bezuinigingen op universiteiten. In deze landelijke actieweek komen studentenbonden met ‘ludieke acties’ op universiteiten door het hele land. Initiatiefnemers van de actieweek zijn onder meer de Landelijke Studentenvakbond, de Asva Studentenunie en actiegroep #WOinactie, die in december 2018 al een petitie aan de Tweede Kamer aanbood. Hun eis: meer geld naar wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en initiatiefnemer van actiegroep #WOinactie, geeft uitleg in een interview met Sterre van der Hee in Folia - het journalistieke medium voor studenten, docenten en medewerkers van de UvA, uit: “We willen samen optrekken: docenten, studenten, bestuurders en vakbonden. Om een duidelijk signaal af te geven”.

Zo organiseert, aldus Folia, de Asva Studentenunie met actiegroep Nieuwe Universiteit en facultaire studentenpartij Humanities Rally op 22 mei een Night of protest op de UvA, inclusief diversiteitsworkshop, paneldiscussie over de bezuinigingen en lezing over het academisch media-instituut DIA, dat waarschijnlijk moet sluiten. Het College Sociale Wetenschappen (CSW) wil de samenwerking met DIA opzeggen.

Structurele investeringen in onderwijs

De landelijke actieweek wil de aandacht vestigen op de bezuinigingen in het onderwijs. Bod: “In de actieweek sturen we een ultimatum aan de Tweede Kamer: op Prinsjesdag moet de zogeheten doelmatigheidskorting – de 183 miljoen aan budgetoverschrijding op onderwijs onder Rutte II, die het kabinet nu wil terughalen – zijn afgeschaft, want door die korting duren de bezuinigingen nog tot 2021. Ook willen we meer structurele investeringen in onderwijs en de verwevenheid van onderwijs en onderzoek. Deze acties tonen aan dat ook de studenten achter ons staan, en dat is belangrijk: als één groep sta je sterker”.

Als het kabinet het ultimatum negeert, dan komt er eind september 2018 een docenten-actieweek. Bod: “Daarbij kun je denken aan ludieke openluchtcolleges op het Stationsplein, op de pont, of op de tram. Als er dan niets gebeurt, denken we aan een ‘witte staking’: we houden ons strikt aan de uren in ons contract, stoppen met vrijwillige reviewtaken of doen massaal aangifte bij de arbeidsinspectie. Heeft dat geen effect, dan kunnen we nog een echte staking organiseren, met de vakbonden. We houden druk op de ketel“.

Lees het hele interview met Rens Bod: Volgende week landelijke actieweek tegen besparingen op universiteiten, door Sterre van der Hee, Folia, 15 mei 2018: www.folia.nl

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design