Goed Werk Hub

zaterdag, 26 juli 2014 00:00

Publiek professionalisme en Goed werk. Deel 4: De wijkagent: "Betrokken en eerlijk zijn is vaak de sleutel tot succes"


Deel 4 van de serie 'Publiek professionalisme en Goed Werk' gaat over Fred van Opstal, wijk- en jeugdagent in het Noord-Brabantse Sint-Willebrord. Hij heeft zijn jeugd in die regio doorgebracht en dat is volgens hem een voordeel om aansluiting bij de jeugd te vinden. Hij kent de specifieke omstandigheden en heeft het vermogen zich goed in te leven in anderen. Hij zegt dat hij ruimte in zijn werk nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen.

Klik hier voor het vierde verhaal: Betrokken en eerlijk zijn is vaak de sleutel tot succes, door Bram van Huijgevoort

Toelichting op de serie

Op de School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit Tilburg wordt sinds een aantal jaren het keuzevak 'Publiek Professionalisme en Goed Werk' gegeven. Dit vak is ontwikkeld door de docenten Thijs Jansen en Merlijn van Hulst.
Het doel van dit vak is derdejaars studenten Bestuurskunde kennis te laten maken met de leefwereld van publieke professionals. Veel van wat door politici en ambtenaren bedacht wordt als beleid, wat gewenst wordt door kiezers/burgers, kan uiteindelijk slechts gerealiseerd worden door professionals op de werkvloer.
Het realiseren van beleidsdoelen is in de praktijk vaak een strijd: bijvoorbeeld om met beperkte middelen goed werk te leveren. Daarom worden degenen die dit (moeten) doen wel 'frontlijnwerkers' genoemd. Dit 'echte werk' is tot nu toe in het internationale bestuurskundig onderzoek een van de kleinere onderzoeksobjecten gebleven. Daarin heeft traditioneel ten onrechte sterk de nadruk gelegen op publiek management en organisatie. Immers, de kwaliteit van de publieke dienstverlening hangt bepaald niet alleen van 'aansturing' door bestuur en management af. Deze hangt ook in sterke mate af van degenen die het echte werk doen: van artsen en verpleegkundigen, leraren, gezinsvoogden, re-integratiecoaches, politieagenten en anderen.

Klik hier voor verder lezen van de toelichting op de Groepsblog van Beroepseer.

Deel 1 verscheen op 5 april 2014: De kraamzorg. "Ik moest trouwen en alles liep anders", door Pawan Mohanlal. Klik hier.

Deel 2: De griffier. "Die faciliterende rol, daar doe je het voor", door Mathieu Monteau, 15 april 2014. Klik hier.

Deel 3: De gemeenteambtenaar. "De mens als onderdeel van het geheel", 29 april 2014.
Klik hier.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design