header2

citaat lama anagarika govinda


 

webshop beroepseer 5Els Borst lezing: Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen?

Van 14 november 2017 14:00 tot 14 november 2017 18:00

In Den Haag

Categorieën: Lezing


Dit jaar houdt hoogleraar ouderengeneeskunde in Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, prof. dr. Joris Slaets de vijfde Elst Borst-lezing. Daarnaast spreken onder anderen longarts Sander de Hosson, ethicus Dorothea Touwen en inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Ronnie van Diemen.

De titel van de lezing van Joris Slaets luidt: Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen?

Is de Nederlandse zorg internationaal toonaangevend of aanstootgevend? Beide uitersten komen voorbij in het publieke en politieke debat. Deze lezing gaat over een belangrijk spanningsveld bij de afgrenzing van ‘goede zorg’.

Staan daarbij normen (standaarden) uit de samenleving en beroepsgroepen centraal of het welbevinden van de persoon die zorg ontvangt? Dit zijn fundamenteel verschillende uitgangspunten die in de praktijk regelmatig conflicteren. Zo kan het nastreven van veiligheid ten koste gaan van vrijheid. Zetten we de deuren van de verpleeghuizen open zodat bewoners naar buiten kunnen en accepteren we daarmee risico’s en incidenten? Zijn we bereid om bij de publieke verantwoording van kwaliteit de wensen en verlangens van de persoon en zijn dierbaren een centrale plaats te geven? Naast of zelfs in plaats van de gangbare en kwantificeerbare normatieve indicatoren? Er zijn misschien geen eenduidige antwoorden op deze vragen te geven. Maar de huidige tijd vraagt om reflectie over ons morele kompas bij de zorg voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

De lezing vindt plaats op dinsdag 14 november 2017, van 14.30 - 18.00 uur in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Toegang is gratis.

Meer info en aanmelden tot uiterlijk 6 november bij Centrum voor Ethiek en Gezondheid: https://ceg.nl

 

2017-11-14 14:00:00
2017-11-14 18:00:00
Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design