header2

citaat lama anagarika govinda


 

webshop beroepseer 5Michael Ignatieff on Europe and the battle for democratic freedom

Van 01 september 2017 20:00 tot 01 september 2017 22:00

In Amsterdam

Categorieën: Bijeenkomst


Hoe zou de Europese gemeenschap moeten reageren op autoritaire leiders als de Hongaarse premier Orbán? Is Europa “gered” nu meer pro-Europese leiders gekozen zijn in de reeks belangrijke Europese verkiezingen afgelopen jaar? Of staat de toekomst van Europa meer op het spel dan ooit?

Michael Ignatieff, filosoof, auteur, journalist en voormalig politicus, komt op vrijdag 1 september 2017 naar De Balie in Amsterdam om over deze belangrijke uitdagingen voor Europa te spreken. Momenteel is Michael Ignatieff voorzitter en president van de prestigieuze en multiculturele Centrale Europese Universiteit in Boedapest, met studenten uit de hele wereld. Sinds april wordt deze universiteit – een baken voor democratische waarden in Centraal Europa – met sluiten bedreigd omdat Orban een wet doorvoerde die erop gericht is om de deuren van deze kritische en onafhankelijke instelling te sluiten. Sindsdien doet Ignatieff er alles aan om academische vrijheid te verdedigen. Als Orbán wint zou het de eerste keer zijn dat een Europese lidstaat via wetgeving de vrijheid van een universiteit aanvalt.

Wat zegt de strijd om deze universiteit in Boedapest over vrijheid in Europa? Wat zou Europa moeten doen volgens Ignatieff?

Michael Ignatieff is een belangrijk denker op het gebied van ethiek, nationalisme, mensenrechten en internationale conflicten. Hij is de auteur van invloedrijke boeken als The lesser evil: political ethics in an age of terror (2004) en Isaiah Berlin: A Life (1998) en schrijft regelmatig voor The New York Times, The Guardian en The New Yorker. Tussen 2006 en 2011 was Ignatieff de liberale oppositieleider in het Canadees parlement en de wegbereider voor de huidige premier Justin Trudeau.

De Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek Ordinary virtues. moral order in a divided world komt in september 2017 uit bij Uitgeverij Cossee. Voor dit boek bezocht Ignatieff de Braziliaanse favela’s, de Zuid-Afrikaanse en Zimbabwaanse townships, Japanse boeren, gangs in Los Angeles en monniken in Myanmar om te onderzoeken welke morele deugden mensen over de hele wereld delen. Terwijl de globalisering de wereldbevolking economisch verbindt, rijst de vraag of ook onze waarden steeds meer overeenkomen. Zijn universele mensenrechten inmiddels een wereldwijd gedeelde moraal geworden?

Voertaal is Engels

Datum en tijd: Vrijdag 1 september 2017, van 20.00 - 22.00 uur
Plaats: Debatcentrum De Balie, Grote Zaal, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Entree: € 10,00; met korting € 8,50

Aanmelden en meer info bij De Balie: www.debalie.nl

Dit programma vindt plaats in het kader van het Forum on European Culture.

2017-09-01 20:00:00
2017-09-01 22:00:00
Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design