header2

Inloggen

vrijdag, 18 augustus 2017 12:57

Uitnodiging voor D'RAN 17-festival in Twente in september: Nationaal platform voor politici en burgers onder de vrije hemel

d ran 17 festival

D'RAN 17 is een nationaal festival van de democratie dat burgers en politici met elkaar wil verbinden. Doel is samenwerken aan een vitale (regionale) democratie. Initiatiefnemer is stichting Twentement die streeft naar “het versterken, het toegankelijk en aantrekkelijk maken van de democratische dialoog tussen burgers, politici, politieke partijen, vrijwilligersverbanden, belangenorganisaties, onderwijs-, onderzoeks- en maatschappelijke instellingen, ondernemers, en media”.

D'RAN 17 vindt plaats in de wijk Roombeek in Enschede op 8 en 9 september 2017. De officiële opening is op vrijdag 8 september om 12.30 uur. Op zaterdag de 9e wordt D'RAN 17 afgesloten met een debat over de toekomst van Nederland en Twente in het bijzonder.

Op het festival kun je deelnemen aan workshops, debatten en masterclasses en stands bezoeken: talloze burgerinitiatieven, ook uit het buitenland, lobbygroepen en politieke jongerenorganisaties. Daarnaast is er theater en muziek.

GeÏnspireerd door het Deense Folkemødet

D'RAN 17 is geïnspireerd door het Deense Folkemødet dat sinds 2011 jaarlijks in het plaatsje Allinge op het eiland Bornholm wordt gehouden. Folkemødet betekent volksvergadering. Het festival begon met zevenduizend deelnemers en is inmiddels uitgegroeid tot een megagebeurtenis met wel honderdduizend bezoekers.
De Deense Folkemødet is overigens weer geïnspireerd door de Zweedse Almedalsveckan (Almedalen-week) in Visby op Gotland. Elk jaar komen daar rond de tienduizend mensen bij elkaar op deze voor iedereen toegankelijke ‘open week van de politiek’.
Volgens de Deense minster van Binnenlandse Zaken is het Bornholmse Folkemødet de enige plek in Denemarken waar politici nog echt luisteren. Wat is het geheim? Folkemødet zou je ook een ‘democratisch trainingskamp’ kunnen noemen, een nationaal platform voor een gesprek onder de vrije hemel tussen politici en burgers. Het is een nieuwe vorm van informele politiek die niet wordt beheerst door specifieke, in de media behandelde onderwerpen.

Organiseer je niet je eigen workshop of debat? Ga dan in gesprek op het D'RAN-festival. Debatteer actief mee. Geniet van nieuwe inzichten. Deel initiatieven of werk ze uit.

Maar nog beter is: neem een initiatief. Ga naar www.dranfestival.nl voor aanmelden voor het organiseren van bijvoorbeeld een workshop. Daar is ook het volledige programma te raadplegen met uitgebreide info over bezoek aan het festival.

TIP: Het D'RAN-festival is prima te combineren met het Gogbotfestival dat plaatsvindt van 7 tot en met 10 september en de Open Monumentendag op 9 september. Thema is dit jaar is Burgers, boeren en buitenlui.

Toegang tot het festival is gratis.

Een van de organisatoren van D'RAN 17 is Bennie Beuvink, voortrekker van Beroepseer. Directeur van Beroepseer Thijs Jansen is van plan een workshop te geven. Raadpleeg het programma.

www.dranfestival.nl

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design