header2

Inloggen

vrijdag, 21 april 2017 15:30

Oproep tot deelname aan project 'De beroepseer van de accountant'


boekhouden2Margreeth Kloppenburg, Thijs Jansen en Hans Duits doen een oproep om deel te nemen aan een onderzoek over de beroepseer van de accountant. Ze zijn een project gestart dat gaat onderzoeken of het voor accountants mogelijk is vanuit beroepseer te werken in een externe omgeving die het liefst alle risico’s wil uitbannen en in toenemende mate het geloof lijkt kwijtgeraakt in zelfregulering door de beroepsgroep.

Margreeth Kloppenburg is publicist en docent aan de Hogeschool Utrecht, bestuurslid van Stichting Beroepseer en maakt deel uit van de adviescommissie Cultuur, ethiek en gedrag van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).Thijs Jansen is directeur van Stichting Beroepseer en Hans Duits, RA, is lector aan de Hogeschool Utrecht.
De uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd in het boek De beroepseer van de accountant: het alternatief voor (nog meer) regels. Een verkenning van de professionele ruimte van de praktiserende accountant. Het boek bevat daarnaast essays rond het thema professionele ruimte, geschreven door voortrekkers binnen de sector, toonaangevende accountants, en relevante belanghebbenden onder wie ook afnemers van accountantsdiensten.

Een productieve en effectieve balans voor goed werk

Vanuit de ervaringen op de werkvloer van accountants en hun beroepstrots, willen de onderzoekers zicht bieden op de productieve en effectieve balans tussen regulering, zelfregulering en professionele ruimte die beslist noodzakelijk is voor goed werk door accountants. Ze zijn hierbij breed geïnteresseerd in openbare accountants, overheidsaccountants, MKB-accountants en accountants in business.
Voor goed werk is discretionaire ruimte en intrinsieke motivatie nodig: een zekere mate van vrijheid van handelen temidden van meerdere regelgevers. Daarbij is het van belang dat de regels gedragen worden door de accountant, dat hij deze wil naleven in de weerbarstige praktijk, en dan niet alleen naar de letter, maar waar nodig ook naar de geest. Een accountant is immers veel meer dan een uitvoerend technicus of controleur.
Maar is het nog mogelijk goed werk te leveren in tijden van defensieve professionaliteit, risicomijding, audit society en compliance?

Inzet van het project is zoeken naar de mogelijkheden om het vertrouwen van de maatschappij in de beroepsgroep te vergroten en de aanwezige beroepseer beter te benutten. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een zorgvuldige collectieve en individuele afstemming tussen regels en ruimte effectiever is dan voornamelijk inzetten op externe regulering en extrinsieke motivatie. Die laatste twee creëren ongewenste neveneffecten zoals uitstroom van talent en een afvinkcultuur die leiden tot een grotere kans op verlies aan kwaliteit.

De Raad van Advies bestaat uit:
Prof. Dr. Barbara Majoor, RA, toezichthouder AFM, hoogleraar Auditing Nyenrode Business University;
Prof. Dr. Cok Bakker, hoogleraar Universiteit Utrecht, lector Hogeschool Utrecht;

Wilt u deelnemen aan het onderzoek of bent u geïnteresseerd in het project? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon (06 54 730464).

Klik hier voor meer lezen over het project De beroepseer van de accountant.

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design