Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zien is geloven

10 maart 2021 @ 18:30 - 20:00

Tegenlicht meetup Zien is geloven in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam op woensdag 10 maart 2021. Online te volgen via livecast. Aanvang 18.30 uur

We leven in een ‘infocalyps’, zegt de Britse desinformatie-expert Nina Schick. In haar boek Deepfakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know schetst ze een samenleving die overspoeld wordt door te veel informatie, waarbij er geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen ‘informatie’ en ‘desinformatie’. Door de komst van de sociale media hebben verschillende groepen in onze samenleving de neiging om zich steeds meer terug te trekken in hun eigen ‘echokamers.’ Hierin beleven zij hun eigen ‘subjectieve waarheid.’ Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een consensus te bereiken over hoe de ‘echte’ wereld gezien moet worden.

Programma en sprekers

De avond start met een gesprek met de filmmaakster van Zien is geloven. Wat bewoog haar tot het maken van deze film? Wat viel op tijdens het maken van de film? Ziet zij deze ontwikkelingen als nieuwe mogelijkheden voor de samenleving of vormen ze een gevaar voor de democratie? En hoe onderscheid je fake-nieuws van purposeful fiction?

  • Shuchen Tan werkte als freelance journalist en is sinds 1994 werkzaam als redacteur en regisseur van documentaires. Vanaf 2003 is zij regisseur en onderzoeksjournalist bij Tegenlicht. Voor Tegenlicht maakte ze o.a.De zaak Shell en The bigger picture.

De experts in het volgende gesprek hebben de de taak te helpen bij de vragen: waar staan we nu? En hoe bereiden we de samenleving voor op een toekomst vol synthetische media?

In gesprek met:

  • Mao Lin Liaois CEO en medeoprichter van REBLIKA, wiens missie het is om de beste digitale mens te leveren. REBLIKA richt zich al 20 jaar op avatar- en 3D-scanservices en heeft tegenwoordig klanten in de wereld van mode-, film- en technologiebedrijven. Ook creëerde hij het gelauwerde virtuele meisje Sweetie voor Terre des Hommes, die gebruikt werd om online seksueel misbruik te bestrijden. Daarnaast maakt Mao Lin hyperrealistische portretten van bestaande en niet-bestaande mensen.
  • Jon Roozenbeekis een postdoc onderzoeker aan de afdeling psychologie van de Universiteit van Cambridge. In zijn onderzoek richt hij zich op manieren waarmee mensen minder vatbaar kunnen worden voor het geloven van nepnieuws. Hij ontwikkelde hiervoor onder andere de games Slecht Nieuws, Harmony Square en Goviral. Het is zijn missie om een ‘psychologisch vaccin’ te ontwikkelen tegen  desinformatie en nepnieuws.
  • Siri Beerends is cultureel socioloog en schrijver met een expertise in authenticiteit, opkomende technologieën, en (digitale) cultuur. Ze doet promotie-onderzoek aan de Universiteit van Twente en is werkzaam bij SETUP, een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Siri richt zich op vragen als: hoe kunnen we in deze tijden van desinformatie en polarisatie weer tot een gedeelde realiteit komen; en wie is er schuldig aan de huidige situatie.  Big Tech, of de gebruikers zelf?

Meer info op: https://dezwijger.nl/programma/zien-is-geloven

De Tegenlicht documentaire Zien is geloven wordt uitgezonden op zondag 7 maart 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

Gegevens

Datum:
10 maart 2021
Tijd:
18:30 - 20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer