Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Radboud Reflects Boekenclub over toeval

4 september 2024 | 20:00 - 21:30

Lezing, georganiseerd door de Radboud Reflects Boekenclub, in de Latijnse School van Nijmegen over toeval met Jeroen Hopster en  Cees Leijenhorst op 4 september 2024.

Lees een recent verschenen filosofisch of verdiepend boek, praat erover met elkaar en een wetenschapper en trek lessen voor je eigen leven en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is de Radboud Reflects Boekenclub. Lees Toeval. Een onvoorziene filosofie (uitgegeven bij Boom, 2024) van Jeroen Hopster en ga samen met filosoof Cees Leijenhorst op zoek naar persoonlijke lessen voor een leven vol toevalligheden.

Toevalsfilosofie

Een droombaan die onverwacht op je pad komt, de ontmoeting van je levenspartner of een regenbui nét op het moment dat je naar huis wilt fietsen: het leven lijkt aan elkaar te hangen van toevalligheden. In het boek Toeval. Een onvoorziene filosofie onderzoekt filosoof Jeroen Hopster wat de verschillende gedaanten van toeval zijn en hoe we ons daar als mens toe kunnen verhouden. In ons taalgebruik, in volkswijsheden en in de onderzoeken van kansrekenaars en mystici komt toeval veelvuldig aan bod. Maar, zo ziet Jeroen Hopster, aan filosofische analyses van toeval is een tekort. Met zijn eigen toevalsfilosofie wijst Hopster toevalsontkenners op hun gebreken en plaatst hij zweverige toevalszoekers met beide benen op de grond. Daarbij maakt hij gebruik van sprekende voorbeelden en haakt hij aan bij bekende filosofen en andere wetenschappers.

Praktische wijsheid

In zijn onderzoek naar toeval gaat Hopster verder dan de vraag of toeval wel of niet bestaat: we ervaren nu eenmaal toeval in de menselijke praktijk, en kunnen dus maar beter verkennen hoe we ons het best tot toeval kunnen verhouden. Omgaan met toeval vraagt om praktische wijsheid. Kunnen we ons op toeval voorbereiden? Kunnen we toeval regisseren of bespelen en zo ja, hoe dan? Op weke vlakken van ons leven willen we toeval toelaten, en op welke vlakken minder? Hopsters toevalsfilosofie is niet alleen een analyse van toeval in al haar verschijningsvormen. Het is ook een gids voor het leven, waar toeval onmiskenbaar deel van uitmaakt.

Over de sprekers

Cees Leijenhorst is filosoof bij de afdeling Geschiedenis van de Filosofie aan de Radboud Universiteit.
Noortje Schonck is masterstudent filosofie aan de Radboud Universiteit en gespreksleider van de Boekenclub.

Datum en tijd: Woensdag 4 september 2024, van 20:00 – 21:30 uur
Plaats: Latijnse School, Sint Stevenskerkhof 2, Nijmegen
Entree: Gratis voor studenten en scholieren; anderen € 5, – of € 7,50 

Aanmelden en meer info over de Radboud Reflects Boekenclub: www.ru.nl/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects/agenda/radboud-reflects-boekenclub-over-toeval

Toeval – Een onvoorziene filosofie, door Jeroen Hopster: www.boom.nl/filosofie/100-15083_Toeval

Gegevens

Datum:
4 september 2024
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen