Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onderwijsavond met Helma van der Hoorn: Besturen vanuit vertrouwen en overgave

22 november 2023 | 19:30 - 21:30

Vertrouwen als kernwaarde voor de samenleving van morgen is het thema van de zes NIVOZ-Onderwijsavonden voor de periode 2023 – 2024.

In de reeks NIVOZ-onderwijsavonden gaan de sprekers op zoek naar voorbeelden in onderwijs en onderzoek waarin vertrouwen het uitgangspunt vormt. Zij nemen daarbij hun perspectieven en ervaringen uit verschillende wetenschapsgebieden en onderwijspraktijken mee.

De samenleving staat op dit moment voor meer dan genoeg grote vragen en urgente uitdagingen, en dit geldt ook voor het onderwijs. Grote maatschappelijke kwesties zoals klimaat, energie en ongelijkheid worden meer en meer voelbaar op individueel niveau. Geluiden van psychische klachten, prestatiedruk en een gebrek aan vertrouwen in en verbondenheid met anderen nemen toe. De jeugd heeft de toekomst, maar de samenleving lijkt complexer dan ooit.

Het schooljaar 2023/2024 staat vertrouwen als kernwaarde in de schijnwerpers. Vertrouwen als basis voor de relatie tussen leraar en leerling en als voorwaarde om tot leren te komen. De leerling heeft vertrouwen nodig in zichzelf en in de ander om te komen tot een collectief vertrouwen in het samen leren en samen leven. Vertrouwen in de professional is essentieel voor het gevoel van autonomie en zeggenschap over het eigen vak.

Vertrouwen moet niet naïef zijn, of blind, maar altijd een vertrouwen ín het vertrouwen als uitgangspunt voor onze ontmoeting met de wereld. Gert Biesta (2017) stelt: “Als we zeggen dat we ergens vertrouwen in hebben, dan gaan we ervan uit dat het goed zal komen. We nemen daarmee een voorschot op de toekomst, op datgene dat nog niet is, nog niet heeft plaatsgevonden” Misschien nemen we dus zelfs een risico op het goede

Locatie: Driebergen én Rotterdam

NIVOZ heeft voor de nieuwe schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan vinden er drie in Driebergen plaats, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaats biedt aan maximaal 270 mensen. De andere drie avonden zijn in het Dokhuis in Rotterdam. Daar is plaats voor 50 mensen.

Tijden

Alle NIVOZ-onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur is de deur open.

Kosten

Een ticket kost 40 euro. Passe-partout kost 95 euro., alleen voor de drie Onderwijsavonden in Driebergen. Studenten betalen 15 euro.

Programma

Driebergen – Theater Maitland, De Horst 1

Rotterdam – Het Dokhuis, Doklaan 10

Meer info op NIVOZ: https://nivoz.nl/nl/nieuw-jaarthema-en-zes-nivoz-onderwijsavonden-vertrouwen-als-kernwaarde-voor-de-samenleving-van-morgen

Gegevens

Datum:
22 november 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Rotterdam