Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nietzsche en het succes van de digitale revolutie. Met filosoof Hans Schnitzler

11 oktober 2022 @ 20:00 - 21:30

Kom luisteren naar filosoof Hans Schnitzler en ontmoet de digitale bekeerling in jezelf in Nijmegen op 11 oktober 2022.

We lijken vergroeid met onze smartphone en kunnen we nauwelijks meer zonder digitale technologie. Hoe kan het dat de uitvindingen van slechts een handvol tech-entrepreneurs ons leven in korte tijd hebben overgenomen? Wat is het in ons dat ons zo vatbaar maakt voor de allure van digitale technologie? Filosoof Hans Schnitzler  vraagt zich af of we ons laten leiden door digitale technologie omdat we nergens meer in geloven.

Digitale bekering

Toen de iPhone in 2007 op de markt kwam, bleek dat het startschot voor een collectieve digitale bekering van ongekende proporties. Nu, vijftien jaar later, draait de economie om data, spelen ons sociale leven zich grotendeels online af en zijn tech-bedrijven rijker en machtiger geworden dan sommige landen. Wat is ons eigen aandeel in deze globale digitalisering? En is het erg dat we het digitale leven zo massaal hebben omarmd?

Nihilisme

Hans Schnitzler gebruikt Friedrich Nietzsche’s idee van nihilisme om het succes van de digitale revolutie te verklaren. Volgens Nietzsche is het leven in zichzelf zinloos: er ligt geen diepere betekenis of hoger doel aan ons bestaan ten grondslag. Schnitzler stelt dat we in een nihilistisch tijdperk leven en de zin van het leven nu zoeken in de digitale technologie. Helpt de digitale revolutie ons om betekenis aan het leven te geven, of brengt het ons juist op een dwaalspoor in de zoektocht naar zingeving? En is er nog een weg terug?

Schnitzler schreef de boeken Het digitale proletariaat (2015). Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017) en Wij nihilisten, een zoektocht naar de geest van digitalisering (2021.

Datum en tijd: Dinsdag 11 oktober 2022, van 20:00 tot uur
Plaats: Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit, Nijmegen
Entree: € 7,50. Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,-. Studenten en scholieren gratis

Inschrijven op Radboud Universiteit: www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/nietzsche-succes-digitale-revolutie-lezing-gesprek/

Gegevens

Datum:
11 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer