Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Australische filosoof Roman Krznaric: History for tomorrow

18 september 2024 | 20:00 - 21:30

Hoe blijf je hoopvol in onzekere tijden? We hebben te maken met toenemende ongelijkheid, een ecologische crisis, de opkomst van kunstmatige intelligentie en wantrouwen in democratie. Desondanks biedt de Australische filosoof Roman Krznaric een boodschap van radicale hoop in zijn nieuwste boek History for Tomorrow. Inspiration from the Past for the Future of Humanity. Radicale hoop gaat over leven alsof verandering mogelijk is, zelfs als de kans klein is. Door de geschiedenis heen hebben samenlevingen tegen de verwachtingen in crises overwonnen on onrecht bestreden. Maar hoe kan de geschiedenis ons inspireren om radicale hoop te houden in deze tijd?

Redenen voor hoop uit de geschiedenis

Het verleden zit vol met lessen om huidige en toekomstige problemen aan te pakken, betoogt Roman Krznaric. We zien ze alleen vaak over het hoofd. In History for Tomorrow laat Krznaric zich inspireren door de laatste 1.000 jaar van de wereldgeschiedenis om de meest urgente uitdagingen van de eenentwintigste eeuw het hoofd te bieden. Wat kan bijvoorbeeld de geschiedenis van slavenopstanden ons leren over de kracht van rebellie om de klimaatcrisis aan te pakken? Hoe zou de revolutie van de boekdrukkunst ideeën kunnen opleveren om de polarisatie die door sociale media worden veroorzaakt, te temmen? Wat kunnen we leren van het achttiende-eeuwse Japan om regeneratieve economieën te creëren, of van de Renaissance om de democratie opnieuw vorm te geven?

Het verleden interpreteren

Onze geschiedenis onthult werelden die heel anders zijn dan de onze en stelt onze besef van wat normaal is op de proef. Door ons te verdiepen in het verleden trainen we onze verbeeldingskracht. Maar kunnen historische voorbeelden ons echt leiden bij het oplossen van wereldwijde problemen? Hoe moeten we inzichten uit het verleden toepassen in het heden? Verschillen samenlevingen uit het verleden niet te veel van onze wereld om zinvolle inzichten te verschaffen? Bovendien lijkt onze geschiedenis net zoveel redenen te geven voor pessimisme over de toekomst. Waarom zouden we überhaupt vertrouwen hebben in het verleden, in plaats van bijvoorbeeld in technologie?

Na zijn lezing gaat Roman Krznaric in gesprek met historicus Adriaan Duiveman en cultuurwetenschapper Charley Boerman over de waarden en grenzen van geschiedenislessen.

Over de sprekers

♦  Roman Krznaricis een sociaal filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om verandering te creëren. Zijn werk is vertaald in 25 talen en omvat verschillende internationale bestsellers, zoals Empathy, The Wonder Box en The Good Ancestor. Krnzaric werkt aan de Universiteit van Oxford en is oprichter van ‘s werelds eerste Empathiemuseum.
♦  Adriaan Duiveman is historicus. Als postdoc-onderzoeker aan de KU Leuven doet hij momenteel onderzoek naar hoe het waterstaatsverleden van Nederland terugkomt in ons huidige klimaatdebat.
♦  Charley Boerman is cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze doet promotieonderzoek naar visuele en materiële herinneringsculturen rond historische hongersnoden, waaronder negentiende-eeuwse Finse hongersnoden en de Oekraïense Holodomor.

Datum en tijd: Woensdag 18 september 2024, van 20:00 – 21:30 uur
Plaats: LUX, Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
Entree:
Gratis voor studenten en Radboud Reflectsabonnees. Anderen € 5,00 of  € 7,50

Voertaal is Engels

Bestellen tickets en meer info op Radboud Universiteit: www.ru.nl

Radboud Reflects: www.ru.nl/services/sport-cultuur-en-ontspanning/radboud-reflects

Gegevens

Datum:
18 september 2024
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen