Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Internationale Dag voor Universele toegang tot informatie

28 september 2021

 28 september is sinds 2019 de Internationale Dag voor universele toegang tot informatie (International Day for Universal Access to Information).  Op deze dag staat toegang tot overheidsinformatie centraal.

IDUAI is een belangrijke dag want het universele recht op informatie is van essentieel belang voor een democratische samenleving waarin een ieder zich kan en mag ontplooien. Vrijheid van informatie en het recht op informatie is een integraal onderdeel van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting.

Het thema van IDUAI 2021 legt de nadruk op de rol van wetten inzake toegang tot informatie en het opbouwen van instellingen die deze wetten kunnen uitvoeren voor het algemeen belang.
 
International Right to know day

Sinds 2003 is het op 28 september de Internationale Right to know day. Deze dag gaat over het belang van het individuele recht op toegang tot (overheids)informatie. In Nederland wordt dat recht geregeld in de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Deze wet dient om burgers in staat te stellen overheidsinformatie op te vragen. In de praktijk maken vooral journalisten en vertegenwoordigers van belangenverenigingen daar gebruik van.

Right to know day: www.righttoknowday.net/en/

International Day for Universal Access to Information, Unesco: https://en.unesco.org/commemorations/accesstoinformationday

Gegevens

Datum:
28 september 2021
Evenement Categorie:

Locatie

Geen locatie

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer