Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Hebben we een nieuwe grondwet nodig?

19 april 2021 @ 16:30 - 18:00

Hebben we een nieuwe Grondwet nodig? Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert, in samenwerking met Maastricht University, Montesquieu Instituut, KNAW en uitgeverij  Verloren een debat over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet op 19 april 2021 van 16.30 – 18.00 uur.

Op 17 maart 2021 stemmen we niet alleen over de Tweede Kamer, maar ook over wijzigingen van de grondwet. Weinig burgers zijn zich hiervan bewust: in de afgelopen 100 jaar is de Nederlandse grondwet een ‘rustig bezit’ geworden. Nu de principes van de democratische rechtsstaat in binnen- en buitenland steeds meer ter discussie staan komt de vraag op of dit niet moet veranderen.

Is een herwaardering van het ‘constitutionele erfgoed’ noodzakelijk, zoals de commissie-Remkes in 2019 bepleitte? Hoe zouden we de ‘constitutionele geletterdheid’ van burgers, politici en rechters kunnen vergroten? En leent de huidige grondwet zich daar eigenlijk wel voor, of hebben we een nieuwe grondwet nodig?

Na een kort welkomstwoord door Marijke van Faassen (historica, senior onderzoeker Huygens ING) worden bovenstaande vragen op 19 april voorgelegd aan het panel. Het panel bestaat uit:

Karin van Leeuwen, historica Universiteit Maastricht, bewerker van de bronnenpublicatie ‘Over de Grondwet gesproken’;
Luc Verhey, staatsraad en hoogleraar staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden;
Janneke Gerards, hoogleraar constitutioneel recht, Universiteit Utrecht;
Hanneke Schipper-Spanninga, directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
Ariejan Korteweg, journalist Volkskrant en Kors Visscher, promovendus Universiteit voor Humanistiek;
Eveline van Rijswijk modereert het debat.

Datum en tijd: Maandag 19 april 2021, van 16.30 uur –  18.00 uur
Locatie: Online via livestream

Aanmelden en meer info bij Debatcentrum Nieuwspoort: www.nieuwspoort.nl/agenda/overzicht/debat-toekomstbestendigheid-van-de-nederlandse-grondwet/

 

Gegevens

Datum:
19 april 2021
Tijd:
16:30 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer