Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De rechtvaardige stad

25 oktober 2021 @ 20:00 - 21:30

Wat is ervoor nodig om een stad open en inclusief te maken? Hoe dragen architectuur en de inrichting van een stad bij aan gelijkheid, betrokkenheid en diversiteit? En hoe zien we dit terug in de huidige plannen voor het Nijmeegse stationsgebied?
Praat mee over de rechtvaardige stad met architect Arna Mačkić, sociaal geograaf Arnoud Lagendijk en spoorbouwmeester Eric Luiten in Nijmegen op 25 oktober 2021.

Architectuur als strijdtoneel

Volgens Arna Mačkić heeft architectuur grote invloed op ons gedrag. Gebouwen, bruggen, straten en pleinen kunnen mensen van elkaar scheiden, en zorgen voor meer afstand in een samenleving. Maar ze kunnen ook bron zijn van betekenis en verbinding, en daarmee bijdragen aan Mačkić’s ideaal om van de samenleving een hechte gemeenschap te maken. Wat is er nodig om de publieke ruimte tot plek van ontmoeting en samenkomst te maken? En op welke manieren werken architectuur en stedenbouw verdeeldheid juist in de hand?

De sociale ruimte

Om de publieke ruimte rechtvaardig in te richten moet er volgens Arnoud Lagendijk op zijn minst rekening worden gehouden met de verschillende betekenislagen van de publieke ruimte. Een stad moet niet alleen worden ingericht met het oog op functionaliteit, maar ook op de sociale en symbolische waarde die publieke ruimtes kunnen hebben. Tegelijkertijd onderstreept Lagendijk dat er geen blauwdruk bestaat voor een leefbare of rechtvaardige stad. Hoe een ruimte uiteindelijk wordt gebruikt of beleefd is sterk afhankelijk van sociale interactie, en daarom niet bij voorbaat vast te leggen.

Het Nijmeegse stationsgebied

Na korte lezingen van Arna Mačkić en Arnoud Lagendijk praten we verder met hoogleraar landschapsarchitectuur en spoorbouwmeester Eric Luiten. Na jaren van achterstallig onderhoud en tussenoplossingen, wordt het stationsgebied van Nijmegen namelijk grondig verbouwd. De meest publieke entree van Nijmegen krijgt een nieuwe perrontunnel en stationsplein. Hiermee kan het station een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van meer verbondenheid en interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen.
 
Lukt het Nijmegen de komende jaren om een bewust ontworpen inclusieve publieke ruimte aan de stad toe te voegen? Stel je eigen vragen aan de sprekers via menti.com
 
Deze avond wordt georganiseerd door Studium Generale Radboud Reflects en Architectuurcentrum Nijmegen
 
Datum en tijd: Maandag 25 oktober 2021, van 20:00 – uur
Plaats: Cultureel Podium LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Aanmelden en meer info bij Radboud Universiteit: www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2021/rechtvaardige-stad-acn-radboud-reflects-lezing/
 

Gegevens

Datum:
25 oktober 2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nijmegen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer