Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De agenda van het sociaal werk

14 november 2019 @ 13:00 - 17:00

Op donderdagmiddag 14 november 2019 vindt in de Jacobikerk te Utrecht De agenda van het sociaal werk plaats. Een agenderende bijeenkomst van Movisie, Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), Marie Kamphuis Stichting, Platform voor Sociale Vraagstukken en Platform voor Buurtontwikkeling Buurtwijs.
Dagvoorzitter is Evert van Rest (Movisie).

Vijf jaar geleden beloofden de decentralisaties gouden bergen: generalistische professionals die sociale problemen integraal zouden aanpakken. Professionals zouden dichtbij cliënten komen en maatwerk kunnen verrichten. Burgers zouden zich met elkaar verbonden voelen en veel beter elkaar kunnen helpen. Maar, hoewel lectoren en andere denkers onophoudelijk betogen dat sociale professionals sociale problemen collectief moeten aanpakken, staat een individuele, specialistische inzet ongebroken in hoog aanzien

In de meeste wijkteams wordt de collectieve werker overvleugeld door individuele hulpverleners. Tegenover 30.000 jeugdzorgprofessionals staan 3.000 jongerenwerkers. Ondertussen bieden alle hbo’s een opleiding social work aan, maar studenten kiezen in de regel liever voor een opleiding waar ze een individuele en ‘specialistische’ aanpak leren, in plaats van een collectieve. Al willen we dan misschien de opbouwwerker terug, weinig jonge mensen kiezen daarvoor.

Zit de sociaal professional in een identiteitscrisis?

En zo ja, wat kunnen we daar aan doen? Welke rol kan het onderwijs spelen? Op donderdag 14 november ontwarren we de kluwen die de sociaal werker gevangen houdt. Twee vooraanstaande denkers uit Vlaanderen en Nederland houden ons met hun Marie Kamphuis-lezingen een spiegel voor: Margo Trappenburg en Rudi Roose.
Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken komt met een speciaal themanummer. Spraakmakende denkers doen mee aan een debat met de kernvraag: Wat moet op de agenda komen van het sociaal werk?

Marie Kamphuis-lezing 2019

Al sinds 1999 organiseert de Marie Kamphuis Stichting de Marie Kamphuis-lezing over een onderwerp op het snijvlak van maatschappelijk werk en maatschappelijke ontwikkelingen. Daartoe worden inspirerende sprekers uitgenodigd die vanuit een specifieke invalshoek het professioneel maatschappelijk werk in een breder kader plaatsen. Dit jaar gaat het om een dubbele lezing, een door de Vlaamse professor dr. Rudi Roose van de Universiteit van Gent en een door de Nederlandse hoogleraar Margo Trappenburg (Universiteit voor Humanistiek en Universiteit Utrecht).

Datum en tijd: Donderdag 14 november 2019, van 13.00 tot 17.00 uur met aansluitend borrel. Inloop vanaf 13.00 uur.
Plaats: Jacobikerk, St Jacobsstraat 171, Utrecht
Entree: Gratis; aanmelding verplicht

Volledig programma en aanmelden bij Movisie: www.movisie.nl/agenda/agenda-sociaal-werk

Gegevens

Datum:
14 november 2019
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Utrecht
Nederland

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer