Zorgverzekeraars neuzen in medische gegevens GGZ

Op de website van Sargasso, een collectief van bloggers die graag nieuw blogtalent verwelkomt, staat op 22 mei 2012 de bijdrage van journaliste Carolien Epping, Zorgverzekeraars neuzen in medische gegevens GGZ:

“Medewerkers van diverse zorgverzekeraars hebben persoonlijke behandelplannen en zelfs gespreksverslagen ingezien van cliënten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Het gaat ook om niet-medici. Ook zijn mensen thuis overvallen door telefoontjes van verzekeraars.

Voor het eerst wordt nu duidelijk hoeveel willekeur de nieuwe Gedragscode van de zorgverzekeraars openlaat. Deze Gedragscode is in januari 2012 goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Een en ander vond plaats in het kader van een onderzoek door de verzekeraars naar de rechtmatigheid van declaraties van Europsyche.
Dit is een landelijke koepelorganisatie van therapeuten en verzorgt ook de declaraties voor hen. Zorgverzekeraar CZ twijfelde aan de rechtmatigheid van die declaraties en ging op onderzoek uit. Met een team van vier mensen, waaronder niet-medici. Andere verzekeraars volgden. Europsyche telt zo’n 1.200 therapeuten met totaal 11.000 cliënten.

“Weet u wel wat u de samenleving kost?”
Een en ander wordt aangekaart door Hans Landman en Hanneke Nijkamp, beiden therapeuten die via Europsyche werken en oprichters van het Comité Zorgen om de GGZ*). “In de drang naar controle over welke therapievorm zij wel en niet vergoeden, gaan zorgverzekeraars steeds verder,” zo waarschuwen zij: “Meerdere van onze cliënten en die van onze collega’s zijn onvoorbereid door medewerkers van zorgverzekeraars gebeld. Die bleken dan over allerlei vertrouwelijke gegevens te beschikken, waaronder zelfs informatie uit de gesprekken met hun therapeut. Een cliënt werd gevraagd of zij zich wel realiseerde wat ze de samenleving kost. Mensen zijn enorm geschrokken. Veel van de cliënten in de GGZ zijn in hun leven ernstig geschaad in hun vertrouwen. In de therapie wordt dit met veel moeite en tijd weer enigszins hersteld. Een zo’n telefoontje kan zo’n proces van jaren in een keer teniet doen.”

Klik hier voor verder lezen  op de site van Sargasso. Ook de reacties, zoals bijvoorbeeld van McLovin die schrijft dat… die zorgverzekeraars zo langzamerhand een staat in een staat aan het worden zijn… Wat er bij mij niet ingaat is dat er bij een vermoeden van onrechtmatigheid de zorgverzekeraar zelf onderzoek mag instellen bij dees en geen. Ik zou zeggen, ga lekker naar de politie. Als ik het vermoeden heb dat mijn overbuurman bij mij heeft ingebroken heb ik ook niet het recht om bij hem binnen te dringen en zijn huis uit te pluizen… Maar deze vergelijking zal wel weer te naïef zijn. …

Zorgverzekeraars neuzen in medische gegevens GGZ, Sargasso, 22 mei 2012: Site Sargasso: https://sargasso.nl

*) Lees op site Beroepseer: Nieuwe actiegroep Zorgen om de GGZ, 22 mei 2012: https://beroepseer.nl/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer