Wat is nodig om mensen gemotiveerd aan het werk te houden? Vanavond op t.v. bij Hollandse Zaken

hollandse zakenHet televisieprogramma Hollandse Zaken van omroep Max is vanavond, woensdag 11 juni 2014, gewijd aan de manager en de werknemers op de werkvloer naar aanleiding van de uitkomst van een grote enquête.

Begin juni 2014 maakte de Amsterdamse thuiszorgorganisatie Amstelring bekend 600 mensen te ontslaan. De vakbond wijst o.a. dure interimmanagers en een mislukt, miljoenen kostend tijdsbesparingsproject aan als de oorzaak van dit massa-ontslag.
Amstelring lijkt het zoveelste voorbeeld van mismanagement in de publieke sector: zorg, onderwijs en woningcorporaties. Werknemers worden horendol van alle verplichte rapportages, protocollen, innovaties en peperdure experimenten die het management hen oplegt. Er wordt al bijna tien jaar over geklaagd, maar de arbeidsomstandigheden op de werkvloer lijken niet te verbeteren. Het management legt de oorzaak bij de overheid en de verplichte marktwerking.

Uit een groot onderzoek van Hollandse Zaken onder 5500 leden van AbvaKabo, CNV Publieke Zaak en de Unie, waarbij zowel managers als medewerkers op de werkvloer werden ondervraagd, blijkt dat werknemers zich tekort gedaan voelen en dat managers in zorg, onderwijs en volkshuisvesting twijfelen aan hun eigen rol.

Naar voren komt dat 69 procent van de ondervraagde werknemers vindt dat regels en voorschriften van het management niet bijdragen aan betere dienstverlening.
Ook vinden werknemers in meerderheid dat managers vooral werk voor zichzelf creëren (54 procent) en een onevenredig groot beslag leggen op het budget van de organisatie (65 procent). Nog niet één op de vijf werknemers (18 procent) vindt dat managers passend worden beloond.

Zeventig procent van de managers denkt blijkens de enquête dat zij werknemers dagelijkse beslommeringen uit handen nemen. Zodoende kunnen werknemers zich concentreren op hun werk. Ruim acht van de tien werknemers is het hiermee oneens. Zij vinden juist dat managers hen met onnodige taken opzadelen. Toch zijn zowel managers als werknemers het met elkaar eens dat de groeiende hoeveelheid regels, resultaatgerichte afspraken en protocollen de achterliggende oorzaak van de managementcultuur zijn.

Vooral de zorg lijkt een tikkende tijdbom. Nieuwe plannen komen en gaan. Dure (interim)managers komen en gaan. En de gewone werknemer? Die buffelt door. Of wordt ontslagen.

In het programma komen aan het woord werknemers uit de zorg, AbvaKabo-bestuurder Lilian Marijnisssen en zorgmanagers. De vraag luidt: Wat is nodig om mensen gemotiveerd aan het werk te houden?
Presentatie: Cees Grimbergen
Op woensdag 11 juni 2014 om 20.25 uur op Nederland 2
De herhaling is op donderdag 12 juni 2014 om 9.45 uur, Nederland 2

De manager heeft het gedaan, Hollandse Zaken, Omroep Max: www.maxvandaag.nl/programmas/tv/hollandse-zaken/de-manager-heeft-het-gedaan/POW_00789923/

Manager twijfelt aan eigen rol, Skipr, koersbepalend in de zorg, 11 juni 2014: www.skipr.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer